Antwerpen krijgt milieuzone

In de Antwerpse binnenstad zijn vanaf 1 februari 2017 geen vervuilende auto’s meer welkom, tenzij de eigenaren in de buidel tasten. Dat meldt de Belgische krant Het Nieuwsblad.

Antwerpse Milieuzone

De maatregel geldt voor benzineauto’s van voor 1992 en voor diesels van het bouwjaar 2000 en ouder. Dieselauto’s van de bouwjaren 2001 tot 2005 worden alleen toegelaten als ze voldoen aan de euro-3-norm en als ze zijn voorzien van een roetfilter. In grote lijnen geldt het inrijverbod voor het gebied binnen de Antwerpse Ring.

Wie toch met een vervuilende wagen het centrum in wil, kan een ontheffing kopen, die afhankelijk van de mate van vervuiling 20 tot 35 euro per dag kost. Voor de allersmerigste auto’s wordt maximaal acht keer per jaar een ontheffing verstrekt. Voordeliger vervuilen kan met week- en jaarabonnementen.

Controle vindt plaats met camera’s, waarmee nummerplaten worden herkend. Naar verluidt is de pakkans 90 procent en zijn de boetes fors. Voor toeristen wordt geen uitzondering gemaakt.

UPDATE 18 januari 2017

Om zeker te weten of een camper de zogenaamde lage-emissiezone in mag, heeft de gemeente Antwerpen een website gelanceerd met een test.

Start test