‘Pak Duitse tolplannen in Europa aan’

Pak kwesties als de Duitse tolplannen in Brussel aan. Dat was de boodschap van de NKC, op een bijeenkomst in april van de Motorcaravanning Commission van de FICC in Portugal.
Camperplaats

Het voornemen van Duitsland om met ingang van 2016 tol te gaan heffen op de snelwegen, was op verzoek van de NKC op de agenda gezet van een bijeenkomst in Lissabon van de FICC, de internationale club van kampeerorganisaties, waar ook de NKC bij is aangesloten. Als het aan NKC-directeur Stan Stolwerk ligt, gaat de FICC zich meer richten op de lobby in Brussel, in plaats van het ondersteunen van nationale organisaties. “Het gaat om Europese zaken”, zegt Stolwerk, “en daarvoor moet je dus in Brussel zijn. Je moet er niet aan denken dat allerlei landen in Europa hun eigen tolsysteem gaan invoeren. Dat staat het vrije verkeer in de weg, dat voor camperaars juist zo belangrijk is.”

De tolheffing is lang de enige kwestie niet die een Europese aanpak verdient, stelt Stolwerk. “Neem de regels rond het parkeren, die verschillen van land tot land. Camperaars weten vaak niet waar ze aan toe zijn en lokale dienders soms ook niet. Verder vindt er in Europa ook steeds meer afstemming plaats rond zaken als het kentekenbewijs. De FICC moet hier met z’n neus bovenop zitten.”

Afgelopen maand werd bekend dat Duitsland eerder gepresenteerde plannen voor tolheffing wil doorzetten, ondanks internationaal protest, ook van de Nederlandse regering. De Duitsers krijgen de tolheffing zelf gecompenseerd in een verlaging van de wegenbelasting, zodat alleen buitenlandse gebruikers van de Duitse snelwegen tol betalen. Het moet de Duitse schatkist jaarlijks 200 miljoen euro opleveren.