Milieuzone Amsterdam niet voor campers

De milieuzone die de gemeente Amsterdam vanaf 2017 voor de binnenstad wil invoeren, geldt niet voor campers, tenzij deze op het kenteken als bedrijfswagen staan geregistreerd. Dat wordt duidelijk uit antwoorden op vragen die de NKC de gemeente Amsterdam hierover heeft gesteld.

Milieuzone

De zone geldt voor bestelwagens op diesel, van voor 1 januari 2000. De meeste campers vallen echter onder de categorie M1, wat betekent dat deze wagens volgens het kenteken personenauto’s zijn. Daarvoor geldt de milieuzone niet. In een enkel geval is een camper gebaseerd op een bedrijfswagen, categorie N1. Meestal gaat het dan om een zelfgebouwd exemplaar. Als ze van voor 2000 zijn, mogen deze campers de zone niet in. In sommige gevallen is het mogelijk om het kenteken van een dergelijke camper te laten omzetten naar categorie M1. De zone bestaat uit vrijwel de gehele stad binnen de ring, met uitzondering van Amsterdam-Noord.

Nieuwe regels rond het verstrekken van parkeervergunningen kunnen wel gevolgen hebben voor eigenaren van oudere campers van beide categorieën. Vanaf september van dit jaar is het niet meer mogelijk om een nieuwe parkeervergunning te krijgen voor diesels van voor 2005 en voor auto’s op andere brandstoffen die voor juli 1992 op de weg zijn gekomen. De maatregel geldt niet voor bestaande vergunningen en ook niet voor kentekenhouders die voor september een aanvraag hebben ingediend en op de wachtlijst staan voor een vergunning.