Actief langs de Zuiderwaterlinie

Door Rosanne Vriend

De Zuiderwaterlinie was een Nederlandse militaire verdedigingslinie uit de 17e eeuw. Vandaag de dag is er van alles te doen rondom de aaneenschakeling van vestingsteden en forten in het zuiden van het land. Redacteur Marja van Kampen ging erheen en schreef er over in Kampeerauto. Vijf niet te missen activiteiten op een rijtje.

Zuiderwaterlinie

1. Ontsnap uit een fort

Voor een spannende dag en een kijkje in de geschiedenis kun je je laten opsluiten in een oud fort. In Fort Lunet in Raamsdonksveer bevinden zich namelijk twee escape rooms. In De Bomkelder ga je terug naar 1833 en voer je een belangrijke taak uit voor Napoleon Bonaparte. In Het Medicijn reis je naar 1945, waarin het lastig was om aan medicijnen te komen. Maar houd de klok in de gaten, want je hebt maar één uur om te ontsnappen! Naderhand kun je in het bijbehorende restaurant terecht voor een drankje en hapje.

2. Beklim de Peperbus in Bergen op Zoom

De Sint-Gertrudiskerk, in de volksmond ook wel de peperbus genoemd, is een vertrouwd stadsgezicht in Bergen op Zoom. Maar wanneer je de kerk beklimt, zie je de stad ineens vanuit een heel ander perspectief. Zo van boven zie je de structuren van het vroeger als onneembare vesting beschouwde Bergen op Zoom. En met goed weer kun je zelfs zo ver als Antwerpen kijken. Daarvoor moet je wel eerst 183 treden omhoog. De toren is open voor publiek van dinsdag tot en met zondag tussen 13.00 en 16.00 uur.

3. Fluisterend over de Vestingroute

In Den Bosch verken je de vestingen van de Zuiderwaterlinie op gepaste wijze: per boot. Je stapt in een elektrische fluisterboot en vaart een stukje door de binnenstad waarna je vestingmuur volgt. Bij Bastion Oranje leg je aan voor een bezoek aan het Bastionder. Dit was het laatste bastion dat aan de vesting Den Bosch werd toegevoegd. In het ondergrondse museum in het bastion wordt een korte film over de geschiedenis van de stad vertoond. Behalve het middeleeuws kanon De Boze Griet is er ook een uitgegraven rondeel te zien.

4. In het spoor van de soldaten

Heb je zin om de waterlinie te beleven zoals de soldaten die ‘m verdedigden? Wandel dan (een deel) van het Zuiderwaterlinie Wandelpad. Deze route loopt van Bergen op Zoom naar Grave en is in totaal 290 kilometer. Maar uiteraard is de wandeling opgedeeld in etappes. In de bijbehorende gids vind je naast de route en kaarten uitgebreide achtergrondinformatie over vestingsteden en bezienswaardigheden onderweg.

5. Rollend langs de linie

De vestingwerken langs de Zuiderwaterlinie zijn immens divers. Op één van de vijf fietsroutes kom je tal van de forten, bastions, kazematten, schansen en kroonwerken tegen. De vijf routes variëren in afstand tussen de veertig en vijftig kilometer en beslaan samen de complete linie. De routes volgen het fietsknooppuntennetwerk en zijn gratis te downloaden. Je kunt de routes ook fietsen met de gratis ANWB Fietsen-app. Dan krijg je vanzelf tips onderweg voor bezienswaardigheden waar je kunt pauzeren.

Gpx-bestanden

Download hier de gpx-bestanden van de route.

Meer informatie over het downloaden van gpx-bestanden staat hier.