Tussenstop in Steenderen

Vanuit de bedrijvige kant van het dorp Steenderen gaan frietjes en andere aardappelproducten in grote hoeveelheden de hele wereld over. Aan de rustige kant is de ruime camperoase Landlust van Ans en Erwin Wesselink, met de nodige voorzieningen die het verblijf van de camperaar veraangenamen.  

Tip 1: Het Kunstgemaal 

De smalle klinkerstraatjes en historische bebouwing scheppen in Bronkhorst een nostalgische sfeer. Op de IJsseldijk achter het stadje bezoeken we bij het gemaal galerie en café Het Kunstgemaal. Het uitzicht op de uiterwaarden, de IJssel en de Veluwe is onvergetelijk, maar even bewonderenswaardig is de kunst die hier in wisselende samenstelling is te bewonderen. Aan de overkant van de IJssel is Gallery Aaldering in Brummen met zijn klassieke auto’s en motoren van een heel ander kaliber.  

Tip 2: Landgoed Hackfort 

Bij Vorden, te midden van de uitgestrekte landerijen van landgoed Hackfort, ligt het gelijknamige kasteel, dat deels dateert uit de veertiende eeuw. Na verwoesting is het herbouwd in 1585 en de laatste wijzigingen zijn van 1788. Laat de fiets even staan voor een wandeling door het omringende bos en de landerijen. In de kasteelmoestuin vind je vergeten groenten zoals kardoen. Neem daarna een weldadig rustmoment in de brasserie in het voormalige koetshuis.

Tip 3: Lalique Museum 

In het hart van het historische centrum van Doesburg is het Lalique Museum, gewijd aan de Franse juwelen- en glaskunstenaar René Lalique (1860 - 1945). Los van de vaste collectie zijn er regelmatig tentoonstellingen met werk van tijdgenoten uit de art deco en art nouveau te bewonderen. Reserveer in de coronaperiode tijdig een ticket. In het compact gebouwde museum met smalle gangen en trappen zijn mondkapjes dan vanzelfsprekend.