Waarmee moet je rekening houden bij gedeeld eigenaarschap van een camper?

Je koopt een camper samen met een vriend. Met welke zaken moet je rekening houden bij gedeeld eigenaarschap? Eerste hulp bij campervragen geeft antwoord.

Misschien herken je het wel. Je wil dolgraag een camper om in alle vrijheid te reizen. Klein probleempje: het prijskaartje. Die is te hoog voor jou. Daar gaat je camperdroom.

Koop samen een camper en splits de kosten

Hoewel, ook met een kleinere portemonnee is het kopen van een camper mogelijk. Of beter gezegd: met twee kleinere portemonnees. Heeft een vriend of familielid dezelfde camperdroom? Met één gezamenlijke beurs is de aanschaf van een camper vaak wel mogelijk.

Samen bepalen jullie welke kosten jullie splitsen. Alleen het aankoopbedrag, of ook de kosten voor onderhoud, stallen en verzekeringen? Bedenk verder hoe jullie mogelijke opbrengsten verdelen als jullie de camper verhuren of verkopen.

Leg afspraken over de gedeelde camper vast in een juridisch document

Bespreek zoveel mogelijk belangrijke zaken voor de aankoop van de camper en leg deze vast in een juridisch document. Wat als de een van de camper af wil en de ander niet? Op wiens naam komen verkeersboetes? Wie levert bij schade no-claimjaren in op de verzekeringspolis? Is de pechhulp meeverzekerd op basis van de polishouder of op het kenteken?

Tip: laat een jurist naar de gemaakte afspraken kijken. 

Check of de verzekeraar de afspraken accepteert

Nog een cruciaal punt: controleer bij de verzekeraar of die de schade dekt als de mede-eigenaar in de camper rijdt. De camper en de verzekering staan namelijk formeel op naam van één eigenaar.

Veel camperverzekeringen bieden geen dekking als je de camper uitleent, behalve als dit is aan een familielid in de eerste of tweede graad. In andere gevallen beschouwt de verzekeraar het uitlenen als verhuur, waarbij geen dekking geldt. Dat is ook het geval bij de NKC Camperverzekering.

Sluit een verhuurverzekering af voor de gedeelde camper

Dit probleem is op te lossen door een verhuurverzekering voor jouw camper af te sluiten. Met deze verzekering mag de mede-eigenaar maximaal dertig dagen aaneengesloten zelfstandig in de camper rijden. 

Heb jij ook een campervraag waar je niet uitkomt? Stel ‘m aan de NKC via mail.