Hoe houd je in de zomer de camper koel zonder airco?

Zeker bij een hittegolf wordt het wel eens te heet in en rond de camper. Met een airco houd je het dan lekker koel. Maar wat als je die niet hebt? Eerste hulp bij campervragen geeft antwoord.

‘s Zomers loopt de temperatuur in de camper flink op. Helemaal als je op reis bent in Zuid-Europa. In de brandende zon voelt je aircoloze camper al snel aan als een mobiele sauna en snak je naar koelte.

Kies een koele camperlocatie

Kies daarom voor een camperlocatie met natuurlijke verkoeling: aan zee, bij een meer, in een bos of hoog in de bergen. Plaats de camper ook in de schaduw van bomen. Zo profiteer je van een extra ‘parasol’.

Camper koelen op de juiste tijden

Gebruik daarnaast de koelte van de nacht om de camper af te koelen en open ‘s ochtends vroeg alle ramen, deuren en luiken. Schakel ook de dakluikventilator in als je camper die heeft.

Is het buiten warmer dan binnen? Doe dan alles weer dicht en houd dit totdat het buiten weer koeler is dan binnen.

Bescherm je camper tegen de zon

Als de zon volle bak op de camper schijnt, wordt het binnen snel een broeikas. Houd de zon daarom zoveel mogelijk tegen.

Gebruik hiervoor de luifel of campertarp met eventueel een zijwand of badlakens voor extra schaduw. Hoe dikker de luifel of tarp is, hoe meer zonlicht hij tegenhoudt. Met de luifel aan de noordzijde heb je vaak veel meer schaduw voor jezelf.

Plaats ook buiten voor alle ruiten en dakvensters in de zon zonwering, isomatten of handdoeken. Dat helpt veel beter dan zonwering binnen. In de camper kun je een aantal vochtige handdoeken ophangen en een 12V-ventilator aanzetten. Hiervoor heb je geen omvormer nodig.

Lees alle tips over camperen met grote hitte.

Heb jij ook een campervraag waar je niet uitkomt? Stel ‘m aan de NKC via mail.