Filmpje pikken tijdens de NKC Drive-in bioscoop

Door Sandra van Eijndt (tekst en foto's)

Op de agenda: filmpje pikken! Op zich klinkt dat niet heel bijzonder. Maar, in plaats van een normale bioscoopzaal is Scoutinglandgoed Zeewolde het decor. Rond de klok van vijf arriveren we bij de grote houten poort van het landgoed. Stapvoets rijden we over het zandpad het terrein op. In de verte doemt de drive-in bioscoop op.

Tegen de bosrand staat het filmdoek opgebouwd. Bang dat we het niet goed kunnen zien, hoeven we niet te zijn. Huge!

Overzicht Veld

Grote jongens

Een flink aantal campers is al geïnstalleerd op het grote terrein. In een halve ronde staan ze strak naast elkaar. De ‘grote jongens’ achteraan en de ‘kleintjes’ op de voorste rij. Van hightech en nieuw tot oeroud en origineel. Het terrein doet zijn naam eer aan. Omringd door bos, verschillende waterplassen, bloemen en groepen herten, is het oprecht een landgoed. In deze omgeving, met de voetjes in het gras, hebben we direct het vakantiegevoel.

Overstekend vlees

De vuurschalen en barbecues geven de eerste rooksignalen. Zittend voor de camper met een wijntje, genieten we van de estafette van overstekend vlees. Rauw heen, (te) gaar terug. Jong en oud bakt. Er wordt kennisgemaakt en verhalen worden gedeeld. “Verbrande speklapjes!” roept iemand over het terrein. Waarna de eigenaar, enigszins springend tussen de dierendrollen door, een spurt trekt om te redden wat er te redden valt. We prikken onze worstjes aan de telescopische bbq-vork. Heel makkelijk draaien we ze rond boven de vuurschaal. Onderin poffen de aardappels. Het is een heerlijk back-to-nature gevoel. De zon doet haar best om de wolken te verdrijven. Ze is niet ‘sterk’ genoeg. Een stevige bui zorgt voor nattigheid. Gelukkig van korte duur. we drogen de banken af en gaan verder met fikkie stoken. Een gezellige groep vormt zich rondom het vuur. De kids kneden ondertussen deeg voor verse broodjes. Het bakken boven het vuur duurt de jeugd te lang. Marshmallows zijn een perfect alternatief. Langzaam wordt het donker. De kaarsjes gaan aan en de wind blaast ze weer uit.

Blauwe dwaallampjes

Rond 22.30 uur verschijnt de radiofrequentie op het scherm. Komt de zender niet door in de camper of is de radio kapot? Dan krijg je een speciale koptelefoon. Aan alles is gedacht! Wij blijven lekker bij het vuur zitten, dus ook voor ons een koptelefoon. Het is inmiddels zo stil in de natuur dat we die rust niet willen verstoren. De feelgood movie start. De kids kijken vanuit hun slaapzak in hun tent, de één vanuit de camper, de ander zit ervoor. Het is een bijzonder moment: totale stilte, donker, het enorme scherm en alle blauwe dwaallampjes van de hoofdtelefoons, die, met wat fantasie, lijken op dierenogen. Het gevoel is met geen pen te beschrijven. Onder het genot van een drankje en wat nootjes laten we deze geweldige setting op ons inwerken. Na ruim anderhalf uur is de film afgelopen. Stoeltjes worden opgeruimd en iedereen duikt in bed.

In zo’n stille omgeving, slapen we heerlijk. De volgende morgen ontbijten we binnen. Jammer genoeg regent het. De eerste campers verlaten het landgoed. Anderen wagen zich nog aan een potje badminton. Als we alles gepakt hebben, rijden we met een meer dan voldaan gevoel richting huis. Een bijzondere ervaring rijker. Dit was onze eerste camper drive-in bioscoop, maar zeker niet de laatste!

Ook een keertje de NKC drive-in bioscoop ervaren? In augustus is er nog een editie. Check de agenda voor meer informatie.