Wat brengt een lange camperreis met kinderen?

Maarten & Geeske

De Utrechtse Geeske (37), Maarten (34), Fien (4) en Jip (2) trokken door Europa. Ze reisden met hun retro camper om te genieten van het buitenleven, de kinderen in de natuur te laten opgroeien en veel samen te zijn. Ze namen jullie mee onderweg. Inmiddels zijn ze weer thuis en blikken ze terug.

 

Na ruim een jaar genieten van het reizen, begon het te kriebelen. We wilden terug naar Groningen, maar waar en wat we wilden gaan doen, wisten we niet. Vanaf het strand in Griekenland tijdens de strenge lockdown begonnen we ons te oriënteren. Voordat we goed en wel op zoek waren, konden we tekenen voor een huurwoning en een leuke baan voor Maarten. Wat een snelheid en dat op zo’n afstand van Nederland. Ineens viel alles samen, met nog twee vrije maanden voor de boeg, kregen we het gevoel goede keuzes gemaakt te hebben en ook nog de tijd te hebben om het rustig af te sluiten en in de lente terug te komen.

 

Van het vrije leven terug naar de stad

Inmiddels zijn we twee maanden terug in Nederland. De eerste drie weken woonden we nog in de camper, sinds 1 april in een woning. En het is best pittig. Veel regendagen, kou, hectiek en onrustige nachten met de kinderen. Natuurlijk wel de luxe van een badkamer, stromend water, wasmachine en een ruime keuken. Maar het vele binnen zijn, de verwachtingen van iedereen en het gegeven dat je elke dag van alles moet, is onrustig. Soms denken we, waarom gaan we in Nederland wonen? Maar voor de kinderen en zeker met de derde op komst en familie in de buurt geeft dit wel een veilig en zeker gevoel. Maar door de reis weten we wel hoe het elders in Europa is, zijn we flexibeler en mogelijk ook eerder in staat toch weer het reizen op te pakken.

 

Maarten begon direct fulltime als ontwikkelaar duurzame energieprojecten en vindt het leuk. Fien is net een paar weken op school begonnen. Het fijne na 15 maanden is ook dat we spontaan even met de kinderen bij onze vader, moeder, broers en zussen langs kunnen gaan. Ineens is familie weer dichtbij en kunnen de kinderen met Nederlandstalige kinderen spelen.

 

Wat we uit de reis voor altijd meenemen

Het vrije reizen heeft ons als gezin beslist verandert. De ruimte, uitzichten, natuur en leven met de zon en de maan hebben ons geïnspireerd. Maar ook hoe we met elkaar omgaan. In Nederland willen we buitenaf gaan wonen, het liefst middenin de natuur en met enkele buren voor de gezelligheid. Misschien zelfs samen met een ander gezin waar we ook al veel contact mee hebben. Dat zal lastig worden, maar we nemen de tijd.

 

We probeerden in Utrecht al duurzaam te leven, maar spendeerden er toch op los. Na de reis zijn we direct overgestapt op wasbare luiers en billendoekjes en kopen we het liefst tweedehands en zo minimaal mogelijk. Dat hadden we eerder moeten doen! Op reis zijn wasbare luiers niet schoon te houden, maar we ontdekten wel wat een puinhoop je elke dag creëert. We hebben zelf de schade aan de natuur gezien en ontdekt wat afval met ons doet. In Nederland en zeker in steden merk je het niet. Het systeem is al zo perfect dat je de slechte invloeden niet merkt en door marketeers wordt ons enkel benadrukt om nog meer spullen te kopen. Ook douchen we minder en willen zo min mogelijk plastic gebruiken. Dus waspoeder, zeep of shampoo maken we zelf omdat we geen plastic willen. Televisie hebben we nooit gemist, dus nemen we ook niet meer in huis. De rustige avonduurtjes zijn langer, we hebben meer spontane momenten, aandacht voor elkaar en geen prikkels meer van reclames. En het leuke is, we verdienen nu hetzelfde als voor de reis, maar sparen meer omdat we op reis ook niets konden kopen en daar veel gelukkiger van werden.

 

Trouwe vakantievriend

We zijn nu dan wel neergestreken in een huis, de camper blijft onze trouwe vakantievriend. We blijven op vakantie gaan met de camper en als het even kan trekken we er op uit voor een weekendje. Onze camperavonturen zijn dus nog lang niet voorbij. Wie weet tot een volgende keer!

Veel liefs,
Maarten & Geeske