Gasslang en leidingwerk


Op deze pagina vind je meer informatie over gasslangen en leidingwerk.

Een flexibele gasslang verbindt de drukregelaar met de verbruikers en voldoet aan de NEN-EN-norm 1763-2005. Deze slangen hebben permanent aangebrachte eindverbindingen, zoals verbindingskoppelingen of koppelingen met binnendraad.

Eisen gasslang

In geen enkel wettelijk voorschrift of industrienorm is de levensduur van de gasslang bepaald. Alleen de fabrikant van de gasslang bepaalt feitelijk de gebruiksduur van de gasslang. Nadat de gasslang overeenkomstig de industrienorm is gefabriceerd en op basis van normen is gemonteerd, moet deze gedurende de gebruiksperiode in deugdelijke toestand zijn.

Er zijn ook gasslangen zonder vaste eindverbindingen. Deze worden met slangklemmen bevestigd. Bij het aandraaien van de slangklemmen beschadigt de gasslang. Het advies is deze slangen iedere twee jaar te vervangen. Op de slang staan onder meer de laatste twee cijfers van het jaartal van fabricage.

Gebruiksduur gasslang

In geen wettelijk voorschrift is de gebruiksduur van de gasslang bepaald. Alleen de fabrikant van de gasslang bepaalt feitelijk de gebruiksduur. De firma Truma Dld bijvoorbeeld adviseert een gebruiksperiode van 10 jaar. Onder voorwaarde dat de gasinstallatie iedere twee jaar wordt gekeurd. De eigenaar van de kampeerauto is verantwoordelijk.

Daarnaast zijn er fabrikanten die op de slang aangeven voor welke datum deze vervangen moet worden. Het is wettelijk bepaald dat de gasslang gedurende de gebruiksperiode in deugdelijke toestand moet zijn. Bij een tweejaarlijkse keuring zal dat blijken.

Koperen leiding met steunbus Slangen met vaste eindverbindingen Steunbus en knelverbinding
Koperen leiding met steunbus Slangen met vaste eindverbindingen Steunbus en knelverbinding

Aanduiding van de klasse

Bij het gebruik van de gasslang die volgens de NEN-EN 1763-2005 is gefabriceerd dient men voor de juiste toepassing op de klasse van de slang te letten:

  • Klasse 1: werkdruk maximaal 0,2 bar en de proefdruk bedraagt 0,4 bar. De minimale barstdruk bij ca 23 ºC is 3,5 bar en bij ca 60 ºC 0,8 bar.
  • Klasse 2: werkdruk maximaal 10 bar en de proefdruk bedraagt 20 bar. De minimale barstdruk bij ca 23 ºC is 40 bar en bij ca 60 ºC 40 bar.
  • Klasse 3 en 4: werkdruk maximaal 20 bar en de proefdruk bedraagt 40 bar. De minimale barstdruk bij ca 23 ºC is 80 bar en bij ca 60 ºC 0 bar.

De betekenis van de klassen is als volgt. De klasse 1 slang is niet versterkt of van een beschermlaag voorzien. De klasse 2, 3 en 4 slangen zijn versterkt en van een beschermlaag voorzien, waarbij de klasse 4 slang speciaal bestemd is voor het buitengebruik. Deze is bestand tegen weersinvloeden. Tenminste klasse 2 of hoger gebruiken voor toepassing na de gasdrukregelaar en ten minste klasse 3 of 4 gebruiken voor de toepassing tussen de gasfles en de regelaar.

Gasinox gasslang

De firma BOA in Tilburg levert een lagedruk gasslang, de zogenaamde Gasinox, die een gebruiksduurverwachting heeft van 25 jaar. Bij een correct geïnstalleerde installatie, juist gebruik en goed onderhoud, hoeft de slang in principe binnen deze periode niet meer vervangen te worden.

De slang bestaat uit een basisslang, met omvlechting en aansluitdelen, van roestvaststaal. De ommanteling is van transparante PVC.

Het DCI (Dutch Certification Institute) te Joure, heeft in het laboratorium Caravan en Pleziervaartuigen de slang onderworpen aan praktijktesten.

Metalen gasleiding

Vanaf de schotdoorvoer gaat de installatie over in een metalen leiding. Volgens de NEN-norm is dit een naadloos getrokken koperen of roestvast stalen buis. De leidingen zijn meestal met een knelverbinding met elkaar verbonden.

Bij dit type verbinding wordt een wartelmoer en een metalen snijring op het buiseinde geschoven. Door de wartelmoer aan te draaien, vervormen zowel de buis als de snijring iets. Het ontstane contact van metaal op metaal zorgt voor een goede afdichting.
Let op: de koperen leidingen van zachte kwaliteit hebben op de plaats van de knelverbinding een steunbus in de buis nodig.

Gerelateerde informatie