Gasfles camper vullen

Hoe wordt een gasfles gevuld? Mag je het zelf doen? En welke regels gelden er in het buitenland? Op deze pagina vind je de antwoorden.

In Nederland en elders in Europa, bestaat een netwerk van gasvulstations voor het vullen van gasflessen. Dit zijn flessen met één opening voor vullen en afname van gas. 

​Op gewicht gevuld

De traditionele gasflessen met een enkele opening worden bij speciale vulstations gevuld en staan daarbij tijdens het vullen op een weegschaal. De fles wordt op gewicht afgevuld, zo wordt voorkomen dat de fles 100% gevuld wordt wat erg gevaarlijk zou zijn. 

Afhankelijk van de grootte van de inhoud van de fles gaat er bijvoorbeeld 5 of 11 kg vloeibaar gas in. Bij het bereiken van deze hoeveelheid stopt de vuller met vullen.

Gasfles niet zelf vullen!

De gasflessen in de camper moeten bijgevuld worden door professionals in een speciaal vulstation. Je mag het vanwege veiligheidsredenen niet zelf doen.

Op de gasfles zit namelijk geen 80% vulbegrenzer, waardoor het gevaar bestaat dat de gasfles tot 100% wordt gevuld. Door de stijgende druk is de kans groot dat de fles bij oplopende buitentemperatuur gaat bollen en via de veiligheid gas gaat afblazen. Hierbij stroomt het gas naar de omgeving weg en is er brand- en explosiegevaar.

Voor LPG tanks (wel voorzien van een 80% vulbegrenzer) geldt volgens de Nederlandse wetgeving dat deze alleen gevuld mogen worden bij een tankstation als de LPG voor de aandrijving van het voertuig wordt gebruikt. Dan mag dat gas ook voor het verwarmen van het voertuig gebruikt worden. LPG flessen en tanks voor 'huishoudelijk gebruik' mag je dus nooit zelf vullen bij een tankstation in Nederland.

Gasflessen vullen in buitenland

Het is verstandig een of zelfs twee sets Euroverloopnippels aan te schaffen (bij de grotere kampeerzaken verkrijgbaar). Met een set aansluitnippels voor gasflessen kan je de meeste buitenlandse flessen aansluiten op je eigen drukregelaar. In geval van nood kun je dan in het buitenland een vreemde fles huren of kopen en op de gasinstallatie aansluiten.

 

Daarnaast is er een set Euro-vulnippels om in in diverse landen de gasflessen te laten vullen. Dat is overigens niet in alle landen toegestaan.

Verloopnippels Vullen Gastank

Sommige flessen hebben een verticale pilaar als aansluitnippel. In die gevallen kan het handig zijn ook daarvoor een aanluitadapter te kopen. De Clip-on gasfles Clip-On Adapter (G 56) 35mm x KLF (G 12) voor Denemarken, Frankrijk, Ierland, Noorwegen, Portugal en Spanje.

Kijk voor informatie per land naar onze landeninformatie.

LPG

Een LPG tank of fles is voorzien van een vulbegrenzer welke vulling boven de 80% verhindert. Daarom mag LPG ook nooit in een gewone gasfles fles gevuld worden.
In Nederland is het wettelijk verboden om bij een tankstation zelf je LPG gastank van de camper te vullen. Dat geldt zowel voor losse flessen als voor vullen via een buitenvulaansluiting. Je kan wel terecht bij verschillende gasvulstations.
In veel gevallen is het zelf vullen van een LPG dampgastank in het buitenland wel toegestaan, mits deze vast is ingebouwd en voorzien van een buitenvulaansluiting. Daarbij is er vaak wel de eis dat de installatie uitgevoerd moet zijn met een vaste buitenaansluiting voor het vullen. Je doet er dan handig aan de juiste verloopnippel mee te nemen.

LPG adapter Europa

Voor België, Duitsland, Engeland, Ierland, Noord-Ierland, Luxemburg, Schotland en Wales. Ook bij enkele stations in Nederland, polen en Zwitserland.

LPG adapter Italië 'dish'

Voor Denemarken, Griekenland, Frankrijk, Italië, Hongarije, Bosnië-Herzegowina, Noorwegen, Kroatie, Servië, Montenegro, Slowakije, Turkije, Polen, Zweden, Portugal en Tsjechië.

 

LPG adapter bajonet

Voor Nederland, Noorwegen, Spanje, Engeland en Schotland.

LPG adapter Spanje / Portugal

Bij sommige tankstations in Spanje en Portugal is deze nieuwe Europa standaard x W21,8 nippel nodig. Onder andere verkrijgbaar bij gaswinkel.com en diverse kampeerwinkels.

LPG stations

Overzichten met LPG stations vindt je op myLPG.eu