Gasfles camper vullen

Hoe wordt een gasfles gevuld? Mag je het zelf doen? En welke regels gelden er in het buitenland? Op deze pagina vind je de antwoorden.

In Nederland en elders in Europa, bestaat een netwerk van gasvulstations voor het vullen van gasflessen. Dit zijn flessen met één opening voor vullen en afname van gas. 

​Op gewicht gevuld

De traditionele gasflessen met een enkele opening worden bij speciale vulstations gevuld en staan daarbij tijdens het vullen op een weegschaal. In het vakjargon zegt men: de fles wordt op gewicht gevuld.

Afhankelijk van de grootte van de inhoud van de fles gaat er bijvoorbeeld 5 of 11 kg vloeibaar gas in. Bij het bereiken van deze hoeveelheid stopt de vuller met vullen.

Gasfles niet zelf vullen!

De gasflessen in de camper moeten bijgevuld worden door professionals in een speciaal vulstation. Je mag het vanwege veiligheidsredenen niet zelf doen.

Op de gasfles zit namelijk geen 80% vulbegrenzer, waardoor het gevaar bestaat dat de gasfles tot 100% wordt gevuld. Door de stijgende druk is de kans groot dat de fles bij oplopende buitentemperatuur gaat bollen en na verloop van tijd zelfs gaat openscheuren. Bij het openscheuren van de gasfles lekt het gas naar de omgeving weg en is er grote kans op brandgevaar.

Voor LPG dampgastanks voorzien van een 80% vulbegrenzer geldt volgens de Nederlandse wetgeving dat deze alleen gevuld mogen worden bij een tankstation als het LPG voor de aandrijving van het voertuig wordt gebruikt. Dan mag dat LPG ook voor het verwarmen van de camper gebruikt worden.

Gasflessen vullen in buitenland

Het is verstandig een set euronippels aan te schaffen (bij de grotere kampeerzaken verkrijgbaar) die op de meeste buitenlandse flessen passen. Een set bevat vier verschillende soorten nippels. In geval van nood kun je dan in het buitenland een vreemde fles huren en op de gasinstallatie aansluiten.

Daarnaast is er een set verloopnippels om in het buitenland de mogelijkheid te hebben de gasfles te laten vullen.

LPG

Een LPG tank is voorzien van een vulbegrenzer welke vulling boven de 80% verhindert.
In Nederland is het wettelijk verboden om bij een tankstation zelf je LPG gastank van de camper te vullen. Dat geldt zowel voor losse flessen als voor een buitenvulaansluiting. Je kan wel terecht bij verschillende gasvulstations.
In veel gevallen is het zelf vullen van een LPG dampgastank in het buitenland wel toegestaan. Daarbij is er vaak wel de eis dat de installatie uitgevoerd moet zijn met een vaste buitenaansluiting voor het vullen. Je doet er dan handig aan de juiste verloopnippel mee te nemen.

Adapter Europa

Belgie, Duitsland, Engeland, Ierland, Noord-Ierland, Luxemburg, Schotland en Wales. Ook bij enkele stations in Nederland, polen en Zwitserland.

Adapter Italië

Denemarken, Griekenland, Frankrijk, Italië, Hongarije, Bosnië-Herzegowina, Kroatie, Servië, Montenegro, Slowakije, Turkije, Polen, Zweden, Portugal en Tsjechië.

 

Adapter bajonet

Nederland, Noorwegen, Spanje, Engeland en Schotland.

Adapter Spanje / Portugal

Bij sommige tankstations in Spanje en Portugal is deze nieuwe Europa standaard x W21,8 nippel nodig. Onder andere verkrijgbaar bij lpgwebshop en 
gaswinkel.com.

LPG stations

Overzichten met LPG stations vindt je op myLPG.eu en lpgwijzer.com

}