Kampeerauto van het jaar 2022 - Categorie halfintegralen

Dit zijn de genomineerden in de categorie halfintegralen voor de NKC-verkiezing Kampeerauto van het jaar 2022.

Chausson X550

Chausson zet haar beste beentje voor met de ontwikkeling van deze bijzondere halfintegraalcamper. De jury vindt het de meest opvallende nieuweling van het jaar.
Van buiten is de X550 kort en hoog met matzwarte en blauwe applicaties. De brede achterbumper en eveneens zwarte stootranden langs de flanken maken dat de camper er erg stoer uitziet. Ook het interieur is anders. Wat het eerst opvalt, is de grijs met blauwe bekleding op de banken en voorstoelen.

Face-to-face

De face-to-face-indeling met opklapbare tafel maakt dat de camper ruim aanvoelt. De keuken is compact met een rond spoelbakje en een tweepitsgasstel, maar met voldoende werkruimte. De grote koelkast staat er tegenover met daarnaast een hoge kast waarvan de deur tevens dienstdoet als deur van de badkamer. Overigens is daar ook een schuifwand, die zowel de douche kan afscheiden van het toilet als de badkamer van de woonruimte.
Het bed hangt aan het plafond boven de zitgroep. Jammer is dat bij een neergelaten bed de toegangsdeur niet meer goed bruikbaar is. Ook houdt de lengte van het bed te wensen over. Voor lange mensen is 190 centimeter te kort. Een verfrissend nieuw product dat qua uiterlijk en gebruiksmogelijkheden een nominatie waard is.

Prijs vanaf € 76.000
Maten (lxbxh) 599 x 210 x 275 cm
Maximaal gewicht 3.500 kg
Rijklaargewicht 2.592 kg
www.chausson-motorhomes.com  

 

Laika Kreos L5009

De NKC-vakjury van de Kampeerauto van het jaar werd tijdens de perspresentatie van Laika verrast. Buiten stond geheel onverwacht een nieuwe Kreos op de Fiat Ducato.
De Kreos is het topmodel van de Italiaanse fabrikant. Voor seizoen 2022 is de serie van top tot teen vernieuwd. De Kreos is ontworpen door GFG Style. Aan de buitenzijde valt op dat de cabine en de opbouw anders in elkaar overlopen dan normaal. Op de cabinedeuren zijn kunststof delen aangebracht die zorgen voor een vloeiende overgang. Dit model is voorzien van dikkere wanden van 40 millimeter, die voor een betere isolatie en grotere stijfheid van de opbouw zorgen. De camper is voorzien van Alde-vloeistofverwarming. Het interieur is warm en sfeervol, met veel echt hout, antraciet, donkerblauw en indirecte verlichting.

Wellnesscentrum

De zithoek heeft een ronde tafel en biedt plaats aan maximaal zeven personen. In de badkamer is een separate douche die in een wellnesscentrum niet zou misstaan. Daartegenover is een toilet met wastafel. In de keuken is een vaatwasser te vinden. Bijzonder is dat er keuze is uit drie verschillende keukenconfiguraties. Fraai is het corian aanrechtblad dat langs de wand doorloopt tot in het plafond. De grote garage heeft twee grote luiken en als extraatje een wijnrek.

Prijs vanaf ca. € 138.000
Maten (lxbxh) 799 x 230 x 299 cm
Maximaal gewicht 4.500 kg
Rijklaargewicht 3.810 kg
www.laika.it  

 

LMC Tourer Lift 730 G

LMC presenteert dit jaar met de Tourer een heel nieuwe serie. De Sassenbergers zetten acht modellen in die geheel in eigen huis zijn ontwikkeld en gebouwd.
De jury bekeek de Tourer Lift 730 G. De lift-modellen hebben als extra een hefbed boven de zitgroep. Het is fraai dat dit hefbed in de camper geen ruimte opslokt, doordat het dak op de plek van dat bed verhoogd is. Zo zie je in de camper niets van dat bed en blijft het plafond mooi vlak. Het interieur is modern met vlakke matwitte
kastkleppen en grijze meubeldelen. Dat is voor LMC een heel nieuwe weg. De keuken heeft een driepitsgasstel en een spoelbak. Door de hoekopstelling is er voldoende werkruimte. Een andere positief punt is dat compressorkoelkasten tot de standaarduitrusting van de Tourer-serie behoren.

Veel laadruimte

In de 730 zijn het toilet en de douche van elkaar gescheiden. Achter in de wagen staan twee enkele bedden die eenvoudig tot een groot tweepersoonsbed zijn om te bouwen. Van buiten is de camper rondom voorzien van gfk-beplating. Opvallend is het leeggewicht dat LMC voor deze 7,40 meter lange camper opgeeft. Dat is met 2.900 kilogram laag te noemen en biedt voldoende ruimte voor vier personen en hun belading.

Prijs vanaf € 70.540
Maten (lxbxh) 738 x 232 x 287 cm
Maximaal gewicht 3.500 kg
Rijklaargewicht 2.900 kg
www.lmc-caravan.de