Kampeerauto van het jaar 2022 - Categorie buscampers

Dit zijn de drie genomineerden in de categorie buscampers voor de NKC-verkiezing Kampeerauto van het jaar 2022.

Adria Twin Sport 640 SGX


Adria heeft voor de Twin 640 SGX een totaal nieuw hefdak ontwikkeld. Het dak scharniert op een slimme manier verder naar achter op het dak. Hierdoor is het lichter te bedienen en zijn de scharniersystemen minder kwetsbaar dan bij gebruikelijke systemen. Op deze manier is het dak stabieler en zal het veel minder schommelen door beweging of wind. De tent op het dak biedt vrij zicht naar voren en opzij. Dit geeft een heel open gevoel. De openingen zijn voorzien van horrengaas, waardoor insecten geen kans hebben. Ook zorgen de openingen voor frisse lucht in de camper. Vanzelfsprekend is het open deel van het dak ook helemaal af te sluiten. Dit zijn volgens de jury de meest in het oog springende bijzonderheden van de camper.

Verstelbaar lengtebed

Binnen bevindt zich achter in de camper een lengtebed dat elektrisch in hoogte verstelbaar is. Onder het bed kun je zo de fietsen, scooter of motorfiets laden. Ook als het bed deels omhoog staat, kun je er nog op slapen. De bedbodem wordt namelijk door rails geleid en blijft zo stabiel. Het panoramadakraam voor in het dak sluit bij een gesloten hefdak mooi aan en dient zo als een natuurlijke windgeleider die rijwindgeluid minimaliseert.

Prijs
vanaf € 76.995
Maten (lxbxh) 636 x 205 x 265 cm
Maximaal gewicht 3.500 kg
Leeggewicht 3.090 kg
 www.adria.nl  

 

 

Knaus Boxdrive 600 XL​

Boxdrive is het topmodel van Knaus bij de zogeheten crossover utility vehicle’s (CUV’s). De net geen zes meter lange 600XL is nieuw in de serie. Met verhoogd dak en gebaseerd op MAN vond de jury de Boxdrive 600XL een nominatie waard.
Vier volwaardige slaapplaatsen en vier goedgekeurde zitplaatsen in een camper van deze lengte vallen op. Deze Knaus beweegt zich in uitdagend gezelschap met de Volkswagen Grand California als zijn grootste concurrent. Voorin staat een zitgroep zoals de meeste buscampers hebben. Aan de rechterkant een vrij lange keuken met een tweepitsgasstel en een spoelbak. In de kop van de keuken staat een Dometic-koelkast van 90 liter, die aan twee zijden is te openen.

Draaiwand

De smalle bank is uittrekbaar, waardoor de twee zitplaatsen beter uitkomen. Boven de zitgroep bevindt zich nog een tweepersoonsbed, dat over rails uit de ruimte boven de cabine kan worden getrokken. Die rails loopt wel op de plek waar normaal de bovenkastjes zitten, waardoor de bergruimte wat beperkt is. In de badkamer van de Boxdrive is een draaiwand geplaatst om het toilet af te schermen, al is de wand deze keer in tweeën gedeeld en compact opgeborgen. De 2.0-litermotor levert standaard in deze uitvoering 177 pk en is optioneel van een achttrapsautomaat voorzien.

Prijs vanaf € 89.602
Maten (lxbxh) 598 x 204 x 268 cm
Maximaal gewicht 3.500 kg
Rijklaargewicht 3.090 kg
www.knaus.com  

 

 

Pössl Summit 540 Shine

Pössl presenteert voor de Summit Shine opnieuw een aantal interessante vernieuwingen. In de Summit is veel aandacht besteed aan het ruimtegevoel zonder op mogelijkheden in te boeten.
Wat de jury het meest opviel, is het ontbreken van de zitbank met twee gordelplaatsen. Hiervoor in de plaats is een enkele stoel gekomen. Dit geeft veel ruimte in het interieur van de 5,40 meter lange buscamper. Optioneel kan er een extra zitplaats worden geleverd, waarmee een vierde gordelplaats ontstaat.

Multiroof

Tweede opvallende innovatie is het zogenoemde Multiroof. Boven de cabine is een flexibel aflegvak gemaakt dat desgewenst geheel kan worden verwijderd of opgeklapt. De tafel is soepel van zitplaats naar zitplaats te bewegen en kan worden uitgebreid voor extra ruimte. De koelkast is van Dometic en heeft een inhoud van maar liefst 100 liter. Dat is bereikt door het bedieningspaneel op een andere plaats in de camper te positioneren. Qua stoffering is gekozen voor lichtgrijze bekleding met een Shine-logo op de hoofdsteun. De hoogglans witte kastkleppen met pushlocks zijn afgezet met een warm notenhouten randje langs de onderkant. Wanden, tafel en afwerkbladen zijn met grijs afgewerkt. Kleine ledspotjes onder de kasten in de zithoek en boven het bed zorgen voor licht op elke gewenste plek.

Prijs € 54.250
Maten (lxbxh) 599 x 205 x 289 cm
Maximaal gewicht 3.500 kg
Rijklaargewicht 2.959 kg
www.buscamper.nl