Advertorial - Lacros wint opnieuw de fietstest

Lacros is sinds 2009 op de markt en sindsdien uitgegroeid tot een vaste waarde in het segment van compacte elektrische fietsen. In 2021 verhuisde de fabrikant naar een zelf ontwikkeld bedrijfspand in het Brabantse Schijndel, waar consumenten van heinde en verre naartoe komen voor een proefrit, service, advies of het kopen van een van de modellen uit de collectie.

Compacte e-bikes zijn misschien kleiner van stuk, maar vaak groots in daden en voordelen. Zij zijn ideaal voor gebruik in de zogeheten ‘last mile’ en handig mee in het openbaar vervoer, camper, boot of caravan maar ook voor dagelijks gebruik en voor langere afstanden zijn de elektrische vouwfietsen van Lacros uitermate geschikt. De fietsen dragen door die veelzijdigheid en gebruiksgemak bij aan duurzame mobiliteit.

Lacros fietsen vinden hun weg naar gebruikers in heel Europa

Lacros wordt rechtstreeks aan de consument verkocht, maar werkt ook samen met meer dan 60 dealers in het land, waardoor de beschikbaarheid en de servicegraad verder verhoogd wordt. Behalve in Nederland beschikt Lacros ook over dealers (fietsenzaken en caravanbedrijven) in België, Duitsland, Spanje en het Verenigd Koninkrijk.
Daarnaast leveren ze ook service aan huis, zoals dat van meet af aan al het geval is. Lacros heeft in Nederland en België vijf servicebussen daarvoor rond rijden. De fietsen van Lacros vinden hun weg naar gebruikers door heel Europa heen, van Finland tot Griekenland en van Duitsland tot Ierland. “Onze klanten zeggen het superfijn te vinden dat eventuele problemen snel opgelost worden. Als op vakantie bijvoorbeeld een spaak gebroken is, dan sturen we een nieuwe op. Dat doen we ook wel eens met leenbatterijen,” laat marketingmanager Jesse Smits weten. “Dat is een vorm van service, die je niet overal tegenkomt. After sales is gewoon heel erg belangrijk, ook omdat onze fietsen niet alleen op vakanties gebruikt worden, maar ook heel vaak dagelijks voor woon-werk. Dan moeten mensen gewoon snel geholpen worden, als dat nodig is. We kunnen ze eventueel ook een leenfiets aanbieden.”

Onze compacte fietsen rijden als een grote fiets met 28” wielen

Wat betreft de productie werkt Lacros vanuit een eigen productiefaciliteit in Europa. Dat doen ze volgens Smits aan de hand van hoge kwaliteitsnormen. Een eigen productiefaciliteit hebben zorgt ervoor dat zij 100% controle hebben over alle stappen van het productieproces. Naast de grote showroom in Schijndel is daar ook de werkplaats gevestigd, waar alle fietsen worden geassembleerd en afgesteld. Hier worden ook onderhoudsbeurten en eventuele reparaties uitgevoerd. De eindgebruiker kan zijn of haar bestelde fiets tot op zekere hoogte configureren, om die af te stemmen op zijn eigen gebruikerswensen. Vaste Nederlandse monteurs zorgen in Schijndel ervoor dat de fietsen afgemonteerd worden, zoals de klant ze besteld heeft. “We hebben hier alles in eigen beheer. Reparaties voeren we hier zelf uit en we hebben alles op voorraad,” vervolgt Smits. “Dat is in het begin van corona natuurlijk ook een beetje minder geweest, bijvoorbeeld met de banden of versnellingsystemen, maar nu is alles weer op orde.”

De S600XL is opnieuw als beste getest door fietstest.nl

De belangrijkste doelgroep waarop Lacros zich concentreert zijn de recreatieve gebruikers, van 40 jaar en ouder, die met een camper of boot op reis zijn. Maar ook mensen die de compacte e-bike inzetten voor woon-werkverkeer. Lacros onderscheidt zich van andere merken door zich prijstechnisch te begeven in het middensegment. De met een Bafang of Motinova middenmotor afgemonteerde collectie wordt volgens Smits gewaardeerd op hun krachtige rijgedrag, ook in heuvelachtige gebieden in het buitenland. “Onze compacte fietsen rijden als een grote fiets met 28” wielen. Mede daarom heeft ons topmodel, de S600XL, dit jaar weer gewonnen bij Fietstest.nl. Hier zijn we uiteraard erg trots op. Dit model is bijzonder comfortabel en voor een elektrische vouwfiets ook een slag groter met 24” wielen,” aldus Smits. “We passen op onze fietsen ook grotere batterijen toe. Een accu van 720 Wh is zeker voor een elektrische vouwfiets best groot, maar we gaan voor comfort. Daar rusten we onze modellen ook uit vering, een gebogen stuur, groot tandwiel en een breed zadel. Dat vertaalt zich in een rijgedrag van, zoals ik al zei, een grote fiets. En dat wordt door de klant op prijs gesteld, omdat de fiets daardoor ook geschikt is voor langere afstanden. De batterij kan het in ieder geval makkelijk aan,” stelt Smits. “Bovendien kunnen we ook maatwerk leveren, voor langere of juist kleinere mensen. We hebben ook fietsen geleverd aan mensen met een beperking, waarvoor we specifieke onderdelen hebben besteld en gemonteerd om hen veilig de weg op te laten gaan.”