Surseance van betaling voor Camptoo

De rechtbank Den Haag heeft gisteren surseance van betaling verleend aan camperdeelplatform Camptoo en een bewindvoerder aangesteld om te onderzoeken of en hoe de activiteiten van het bedrijf kunnen worden voortgezet. Wat de consequenties zijn voor huurders en klanten die al enige tijd wachten op betaling van huurgeld of restitutie van borg, is vooralsnog onduidelijk.

Camptoo werd in 2014 opgericht als bemiddelaar tussen camperbezitters die hun camper willen verhuren en mensen die er graag mee op pad willen. Het platform groeide naar eigen zeggen in acht jaar tijd naar de verhuur van 8.920 campers en caravans in 21 landen. In totaal zijn door tussenkomst van het platform 180 duizend mensen uit 81 landen op weg geholpen.

‘Frauduleuze partij’

Een succesverhaal, waar naar het zich laat aanzien deze nazomer een einde aan kwam. Sinds eind augustus stapelen de klachten zich op, met name van klanten die al weken wachten op restitutie van een borg van 500 euro. Ook bij de NKC zijn meerdere klachten geregistreerd en volgens een voorzichtige schatting gaat het om minstens honderd gedupeerden. Een of meerderen van hen kregen bericht dat het bedrijf te maken had gehad met het ‘verduisteren van fondsen’, doordat een ‘frauduleuze partij’ het bedrijf zou hebben ‘getarget’. Ook zouden er problemen zijn met het betalingssysteem. In een verklaring laat Camptoo weten dat het surseance heeft aangevraagd na achterblijvende resultaten in 2022 en een drietal niet nader genoemde ‘forse tegenslagen’.

Laagdrempelig

De NKC heeft met teleurstelling kennisgenomen van de gang van zaken. “Fijn dat er deelplatforms zijn die een laagdrempelige manier van camperen mogelijk maken. We weten nog niet precies wat hier aan de hand is, maar wellicht zijn er langzamerhand ook wel te veel partijen in dezelfde markt actief”, analyseert NKC-directeur Stan Stolwerk. “Het zou jammer zijn als mensen die op deze manier van het camperen willen genieten hier de dupe van worden.”

Voor vragen verwijst Camptoo naar de bewindvoerder S.M. de Wit van GMW advocaten, die per mail bereikbaar is.