Camperdeelplatform Camptoo failliet

De Camptoo-Groep, die eerder deze week surseance van betaling kreeg toegekend, is door de Rechtbank Den Haag failliet verklaard. Als curator is mr. Stephanie de Wit van GMW advocaten aangesteld, die eerder ook als bewindvoerder optrad.

Camptoo (3)

Het faillissement heeft uiteraard grote gevolgen voor Camptoo, maar vooral ook voor mensen die recent een camper of een caravan via het platform hebben gehuurd of verhuurd. Wie wacht op de terugbetaling van een borgsom van doorgaans 500 euro, mag zich aansluiten bij de schuldeisers, net als de camperbezitters die huurpenningen willen incasseren voor de verhuur van hun camper. Extra ingewikkeld is het voor overeenkomsten die zeer recent zijn afgesloten: is de huurperiode ingegaan na donderdag 27 oktober 2022 00.00 uur, dan biedt de verzekering van Camptoo geen dekking en pechhulp meer. Was alles al voor die tijd in kannen en kruiken, dan hoeven huurders zich over de verzekering geen zorgen te maken.

Niet verzekerd

De curator raadt mensen die nu onderweg zijn met een via Camptoo gehuurde camper aan om contact te zoeken met de verhuurder, om samen een oplossing te zoeken. Camptoo kan de huurgelden niet aan de verhuurder afdragen en ook de borg niet terugstorten. Als de huurperiode nog niet is begonnen, luidt het advies om af te zien van de overeenkomst. Camptoo kan geen borg of betaling retourneren en de camper is niet verzekerd. Voor verhuurders zijn de druiven behoorlijk zuur: de vergoeding voor de verhuur blijft uit, maar ze moeten wel zaken doen met huurders die netjes aan hun verplichtingen hebben voldaan. Als de huurperiode nog niet is ingegaan, luidt het advies om af te zien van de deal, tenzij een passende verzekering wordt afgesloten.

Schuldeisers

De curator heeft laten weten dat zij de mogelijkheden van een doorstart van het bedrijf aan het onderzoeken is. In de tussentijd kunnen belanghebbenden een vordering indienen, al is niet duidelijk of er een uitkering aan schuldeisers kan plaatsvinden. De NKC dringt er bij de curator op aan alles in het werk te stellen om de mogelijk honderden gedupeerde camperaars zoveel mogelijk tegemoet te komen.

Frauduleuze partij

Camptoo werd in 2014 opgericht als bemiddelaar tussen camperbezitters die hun camper willen verhuren en mensen die er graag mee op pad willen. Het platform groeide naar eigen zeggen in acht jaar tijd naar de verhuur van 8.920 campers en caravans in 21 landen. In totaal zijn door tussenkomst van het platform 180 duizend mensen uit 81 landen op weg geholpen. Waardoor het bedrijf in de problemen is geraakt, is onduidelijk, maar sinds eind augustus regent het klachten van huurders die hun borg niet terugkrijgen. Zelf spreekt Camptoo van tegenvallende resultaten in 2022, in combinatie met ‘een drietal forse tegenslagen’. In een mail aan een van de klanten stelt Camptoo echter dat het bedrijf zou zijn ‘getarget’ door een frauduleuze partij, waardoor er geld is verduisterd.