NKC op stap met de politiek

Tweede Kamerlid Daniel Koerhuis is gisteren met een delegatie van de NKC op stap geweest om kennis te maken met de wereld van de camperaar. De VVD-politicus was samen met onder meer NKC-directeur Stan Stolwerk op bezoek bij camperdealer Henk Pen in Haaksbergen en bij camperbouwer Tonke. Op een camperplaats ging het gezelschap in gesprek met een aantal camperaars.

Groepsfoto 2

De trip begon in Nijverdal, waar Koerhuis in de NKC-camper stapte. Onderweg kwamen diverse onderwerpen aan de orde, met name over de meerwaarde van camperen en de toekomst ervan. Koerhuis toonde zich geïnteresseerd in de bijzondere positie van het camperen als het gaat om de energietransitie: campers gaan immers minstens 25 jaar mee en als diesel rond 2050 taboe wordt, is dat nu al iets om rekening mee te houden. “Ongeveer 350 duizend Nederlanders kiezen ervoor om te reizen met een camper. Die moeten kunnen blijven camperen in heel Europa, onderweg van camping naar camperplaats. Goed om te horen hoe de NKC die Nederlanders helpt met advies, informatie en inspiratie”, reageerde hij.

Dag van de duurzaamheid

In een gesprek met eigenaar Berry Helming van Henk Pen campers in Haaksbergen werd duidelijk dat de camperbranche nog een behoorlijke weg te gaan heeft: het is nog altijd diesel wat de klok slaat en de branche heeft ondertussen ook andere zorgen: tekort aan personeel en oplopende levertijden van nieuwe campers als gevolg van met name tekorten aan computerchips. Een tipje van de sluier van de toekomst werd – op de Dag van de Duurzaamheid – opgelicht in gesprek met eigenaar Maarten van Soest van Tonke, het bedrijf dat onlangs een elektrisch camperbusje op de markt bracht. Koerhuis: “Camperbedrijven zijn belangrijk voor de campermarkt. Prachtig om te voelen wat een passie zij hebben voor campers, maar ook voor mensen.”

Camperplaatsen

Wat het camperen in de praktijk inhoudt, werd Koerhuis – zelf bezitter van een caravan – duidelijk bij het bezoek aan camperplaats de Bentelose Esch in Bentelo. De politicus was nog nooit op een camperplaats geweest, had geen idee wat zo’n voorziening is en werd ter plekke bijgepraat over het belang ervan, ook voor de lokale economie, maar ook over de rol die agrariërs kunnen spelen bij de ontwikkeling van camperplaatsen en stallingen, als zij op zoek zijn naar nieuwe inkomsten. Verder kwam aan de orde dat het aantal campers in Nederland en in Europa de laatste jaren aanzienlijk harder is gegroeid dan de capaciteit op overnachtingsplaatsen. Hoe houden we Nederland gastvrij voor camperaars in binnen- en buitenland?

Energietransitie

Voorzien van een berg informatie, een NKC-rugtas en met veel indrukken stapte de politicus in zijn woonplaats Raalte weer uit. “We vinden het belangrijk om contact met de politiek te houden”, zegt Niels van Haarlem, van de afdeling belangenbehartiging van de NKC. “Er komen grote veranderingen aan, zoals het betalen per kilometer en de energietransitie. Het is dan heel belangrijk dat politici weten waar het over gaat, overigens ook van andere partijen. Dit zal zeker niet de laatste ontmoeting zijn.”