Gratis camperweegdag in Nieuwegein op zaterdag 21 mei

Na de met 176 gewogen camper goedbezochte editie van zaterdag 7 mei 2022 in Den Bosch, staat komend weekend de vierde van in totaal zes gratis camperweegdagen op het programma. Onder het motto Weet wat je weegt is de weegbrug aanstaande zaterdag 21 mei van 10.00 tot 14.00 uur op het parkeerterrein van Down Under in Nieuwegein te vinden.

Whatsapp Image 2022 05 18 At 4.00.18 PM

Voor een representatief weegresultaat raadt de NKC deelnemers aan om met een beladen, reisklare camper naar de weegbrug in Nieuwegein te komen. Deelname is gratis en zonder aanmelding voor iedereen toegankelijk.

Onduidelijkheid over technisch en toegestaan gewicht
Behalve dat ook tijdens de weegcampagne van dit jaar ongeveer een derde van de campers te zwaar is, bestaat er onder camperaars onduidelijkheid over de verschillende type gewichten en rijbewijzen. “Er is afgelopen jaar wederom een recordaantal campers verkocht en niet alle nieuwe camperaars verdiepen zich in de gewichten van hun camper. Daarom is het belangrijk om aandacht te blijven vragen voor dit thema”, zegt NKC-directeur Stan Stolwerk, die aanwezig was bij de camperweegdag in Den Bosch. “Tijdens deze weegdag sprak ik bijvoorbeeld camperaars die er niet van op de hoogte waren dat ze behalve te zwaar beladen waren, bovendien te kampen hadden met een overschrijding van het technische gewicht.”

De grens van het B-rijbewijs is weliswaar 3.500 kilogram, maar bij sommige campers staat er een lager maximum op het kentekenbewijs. Wie dit maximum overschrijdt, is evengoed in overtreding. Soms kan een van de aslasten het maximum overschrijden.

Een camper is overbeladen als hij inclusief inzittenden en bagage zwaarder is dan de toegestane maximummassa die op het kentekenbewijs staat. De camperaar riskeert met een overbeladen camper niet alleen een boete, maar ook beïnvloedt een te hoog gewicht de rijstabiliteit. Het verminderde remvermogen kan tevens tot onveilige situaties leiden. Een beladen onderwerp dus. In Nederland mag je met een B-rijbewijs een voertuig besturen met een toegestane maximummassa van hooguit 3.500 kilogram. Voor zwaardere campers, tot 7.500 kilogram, is een C1-rijbewijs nodig.

Resterende data en locaties Weet wat je weegt 2022
In de aankomende weken is de weegbrug nog op de volgende locaties te vinden:
• Zaterdag 21 mei van 10.00 tot 14.00 uur in Nieuwegein
• Zaterdag 4 juni van 10.00 tot 14.00 uur in Roosendaal
• Zaterdag 11 juni van 10.00 tot 14.00 uur in Haren

Voor meer informatie over beladen, veiligheid en afslanktips voor de camper kunnen geïnteresseerden terecht op de Weet-wat-je-weegt-campagnepagina.