Frankrijk verplicht dodehoeksticker voor zwaardere voertuigen

In Frankrijk moeten voertuigen met een maximaal gewicht van meer dan 3.500 kilogram sinds 1 januari van dit jaar zijn voorzien van stickers die waarschuwen voor de dode hoek. De stickers moeten zowel links als rechts op de cabine en op de zij- en achterkant van de camper zijn geplakt en zo de zones markeren die de chauffeur slecht kan zien. De maatregel is bedoeld om ongelukken met fietsers en voetgangers te voorkomen.

De stickers hebben een afmeting van 25 bij 17 centimeter. Overtreding van de nieuwe regel kan een boete opleveren van 135 euro.

Protest

De plotse invoering van de regel in Frankrijk stuit op verzet van verschillende kanten. Zo heeft de Franse ANWB-zusterorganisatie Fédération des campeurs, caravaniers et camping-caristes (FFCC), met ruim 120 duizend leden, de wetgever benaderd om de campers buiten deze regeling te houden.

Zwakke verkeersdeelnemers

Ook bij de NKC leven twijfels aan het nut van een sticker op grote campers. “Veiligheid heeft voor de NKC een hoge prioriteit, zowel voor de camperaars als voor andere verkeersdeelnemers, zoals in dit geval voetgangers en fietsers”, zegt NKC-directeur Stan Stolwerk. “Maar een dergelijke sticker legt de verantwoordelijkheid hiervoor ten onrechte bij de zwakkere verkeersdeelnemers, die zo de boodschap krijgen dat ze beter moeten opletten. Beter is het als bestuurders van grotere campers zich bewust zijn van het fenomeen van de dode hoek. Niet voor niets is hier veel aandacht voor in de rijvaardigheidstrainingen van de NKC en in bewustwordingscampagnes inzake de dode hoek.”

Meer informatie over Frankrijk vind je op onze Adviespagina.