Met de camper naar Frankrijk

Frankrijk ‘vecht' met Duitsland om de eerste plaats bij de Nederlandse vakantieganger. De camperaar weet het wel: ook Frankrijk spant de kroon als het gaat om goede camperplaatsen in een fantastisch, afwisselend land.

Overnachten 

 • Overnachten in Frankrijk mag op de vele speciaal voor campers ingerichte en aangewezen parkeerplaatsen (les aires de camping-car) en op campings.
 • Kijk voor de camperlocaties op Campercontact
 • France Passion, overnachten bij wijnboeren en landbouwers.
 • Vrij kamperen mag alleen met toestemming van de grondeigenaar en/of de politie, behalve in natuurbeschermingsgebied, binnen 500m vanaf een monument, binnen 200m vanaf waterbron of direct aan de kust.
 • Overnachten mag op elke plaats waar een personenauto (in geval van een camper <3.500 kg) of bus (in geval van camper >3.500 kg) mag parkeren, tot 7 dagen. Behalve wanneer dat plaatselijk verboden is of waar dit met borden is aangegeven of als de camper ander verkeer hindert. Dit geldt ook voor parkeerplaatsen langs de snelwegen. Campinggedrag is niet toegestaan.

Algemene Informatie

Betaalmiddel Euro
Landnummer +33
Alarmnummers 112
Nederlandse ambassade

A: 7-9, rue Elbé, 75007 Paris
T: +33 1 40 62 33 00 (24/7 bereikbaar)
E: [email protected]

Verkeersbureau

Kijk voor meer toeristische informatie op het Frans Bureau voor Toerisme 

Pechhulp

Bel de alarmcentrale van je camperverzekering voor pechhulp. Zet vooraf het telefoonnummer in je telefoon en houdt deze altijd in de buurt. 

 

Verplicht meenemen

 • Gevarendriehoek en veiligheidshesjes moeten binnen handbereik zijn.

Voor andere benodigde documenten bekijk de site van de rijksoverheid en neem contact op met de ambassade voor de meest recente informatie.

Wegen en verkeer 

Tol

In Frankrijk wordt op de snelweg tol geheven. Er is altijd een alternatieve route aanwezig vlak naast de snelweg. Is er geen alternatieve route dan is de snelweg tolvrij. De specificaties van de categorieën voor tol staan op Autoroute

Controleer bij het tolpoortje of tol voor de juiste categorie is berekend. Is dit niet het geval, dan kan men met een knop assistentie aanvragen. Achteraf bezwaar maken kan ook, maar dan dien je wel het ticket te hebben. Bezwaar dien je in bij de betreffende tolorganisatie

De in Nederland verkrijgbare tolbadges zijn meestal alleen geschikt voor tolcategorie 1, 2 en 5. Met een camper >3500 kg en/of hoger dan 3 meter kun je hier geen gebruik van maken.

Brandstof

  Type  Beschikbaarheid
Diesel

B7 (max 7% bio)

B10 (max 10% bio)

Goed

Beperkt

LPG   Goed (1400+ locaties)
E-laadpalen   Matig (2100+ locaties, langs hoofdwegen en net buiten Parijs)

Adressen van LPG stations

Rijden in winterse omstandigheden

Tijdens de winterperiode (1 november t/m 31 maart) in bergachtig gebied is het verplicht om 2 sneeuwkettingen mee te nemen óf 4 Winterbanden te gebruiken. Berggebieden waar deze verplichting geldt zijn de Pyreneeën, Alpen, Centraal Massief, Jura, Vogezen en Corsica. Daarnaast zijn sneeuwkettingen verplicht daar waar het met borden is aangegeven. Als bij een ongeluk de camper niet voor winterse omstandigheden geschikt gemaakt is, kan de bestuurder (mede)aansprakelijk worden gesteld.

Maximumsnelheden

De maximumsnelheden voor een camper in Frankrijk:

  ≤ 3,5 ton

> 3,5 ton tot < 7,5 ton

Binnen bebouwde kom 50 km/u

50 km/u

Buiten bebouwde kom 80 km/u * 80 km/u *
Snelweg 110/100 km/u ** 100 km/u
Autosnelwegen Advies 130/110 km/u ** 110 km/u *

* Soms 90 km/u, indien aangegeven.

** Laagste waarde geldt voor bestuurders (<3 jaar in bezit van rijbewijs)

In een uitbreidend aantal binnensteden zoals Parijs, Grenoble, Nantes, Lille, Montpellier en Bordeaux geldt vanaf 1 maart 2022 de verlaagde maximale snelheid van 30 km/u.

Flitspaalwaarschuwing

Flitspaalsignalering via alle apparatuur is verboden. Het aangeven van gevarenzones in een navigatiesysteem is wel toegestaan.

Afwijkende verkeersregels

 • in Frankrijk mag een camper boven de 3.500 kilogram op een weg met drie rijstroken geen gebruik maken van de linkerrijstrook.
 • Voertuigen van >3.500 kg of >7 meter moeten minimaal 50 meter afstand bewaren tot hun voorganger.
 • Alle voertuigen dienen 1 meter (in de bebouwde kom) of 1,5 meter (buiten bebouwde kom) afstand te bewaren van te passeren voetgangers of fietsers. Ook als deze op het trottoir lopen/rijden. Hierbij moet bij het passeren ook de richtingaanwijzer worden uitgezet.
 • Gebruik van de telefoon in de camper is verboden. Ook als de camper stilstaat en je hebt een telefoon in de hand, loop je kans op een boete.
 • Voor voertuigen met Toegestane Maximum Massa > 3500 kg geldt een verplichting 3 dodehoekstickers te plaatsen. Op aanhangwagens alleen zwaarder dan 3,5 ton.

  De stickers moeten de zone markeren die de chauffeur slecht kan zien. De maatregel is bedoeld om ongelukken met fietsers en voetgangers te voorkomen.
  De juiste positie van de stickers in een instructievideo vind je hier.
  De dodehoekstickers zijn verkrijgbaar in het grensgebied van Frankrijk bij tankstations of in Nederland bij kampeerwinkels en webwinkels.
 • Een witte ruit ('wybertje') op een (elektronisch) verkeersbord verwijst naar een rijstrook voor speciale doelgroepen, bijvoorbeeld voor carpoolers (meerdere inzittenden), taxi's, bussen of E-auto's met groen Crit'Air vignet.

Alcohol

De maximale toegestane alcoholpromillage in het bloed mag tijdens het rijden niet hoger of gelijk zijn aan 0,5 promille.

Lading

 • Als de lading meer dan 1 m uitsteekt, is het verplicht een reflecterend bord aan het achterste punt te bevestigen.
 • 's Nachts of bij slecht zicht moet de lading tevens voorzien zijn van een rood licht.
 • De lading van een voertuig met aanhangwagen mag maximaal 2,55 m breed en 12 m lang zijn.
 • De lading mag maximaal 3 m naar achteren uitsteken en mag aan de voorkant niet uitsteken.

Milieu

Milieuzones

Frankrijk kent een lage emissiezone (ZFE) en tijdelijke milieuzones (ZPA). Voor permanente zones gelden altijd de toegangsregels. De tijdelijke milieuzones zijn 'luchtbeschermingszones'. Departementen en steden kunnen tijdelijk milieuzones instellen als er een te hoge luchtverontreiniging is. Een milieuzone is alleen toegankelijk met een geldige milieusticker, de 'Crit'Air'. De zone kan gedurende een paar dagen actief zijn. Toelating tot een zone is afhankelijk van de kleur en en nummer op de sticker. Welke van de 6 klassen bij jouw camper hoort is afhankelijk van de uitstootwaardes. Campers vanaf 1997 komen in aanmerking voor een sticker. Het advies is om een sticker aan te schaffen als je naar Frankrijk gaat. 

Website met informatie over de Franse milieuzones.

Welke milieusticker

Op de officiële website kun je een simulator invullen en zie je welk Crit’Air Vignet je moet bestellen. Let op! Voertuigen van voor 1997 komen niet in aanmerking voor een milieusticker. Voor campers met een papieren kentekenbewijs waar geen Euroklasse op staat is het goed om via de online voertuiggegevens van de RDW te controleren of daar bij 'Motor & Milieu' ->'Uitstoot' achter V9 wel een Euroklasse is vermeld. Er kan dan een kentekencard aangevraagd worden bij de RDW die als bewijs van de Euroklasse overlegd kan worden voor de juiste Crit'Air. Anders wordt de sticker op basis van datum eerste toelating afgegeven, dat kan een klasse lager opleveren.

Milieusticker bestellen

Op de officiële website van de Franse overheid bestel je een Crit'Air.​ Houdt rekening met de levertijd van ca. 10 dagen. Of je besteld hier in het Nederlands.

In het online bestelformulier, achter de invulvelden staat achter 'Champ' vaak een letter/cijfercode. Deze verwijst naar de regels op je kentekencard en bij de online RDW gegevens. Neem de inhoud exact over in de aanvraag. Bij ' Indication of the environmental category 'Champ V.9**' meld je alleen de echtte EURO klasse uit V9 of 'none', dus niet de emissieklasse. 'CO2(in g/km)' vul je alleen in indien bekend. Dit vindt je dan bij de RDW site onder Motor&Milieu->Uitstoot V7. Upload een foto of scan van je kentekencard, waarvan de bestandgrootte de 400kb niet overschrijd.

Plak de milieusticker tegen de binnenzijde van de voorruit. Vanuit binnenuit gezien moet de sticker rechts onderaan geplakt worden.

Tip: Alles over de Franse milieustickers

Permanente milieuzones

 • De milieuzone (ZFE) van Parijs is van kracht tussen 8 en 20 uur op doordeweekse dagen, uitgezonderd Franse feestdagen. Voor campers met een toegestane maximum massa boven de 3500 kg geldt de zone alle dagen tussen 8 en 20 uur.
 • Het gebied binnen de A86, de buitenste ringweg, is een milieuzone. De A86 en toegangswegen zijn uitgezonderd.
 • Voor het centrum van Parijs binnen de périphérique, de binnenste ring, gelden strengere eisen. 
 • Het centrum is alleen toegankelijk voor sticker 0 t/m 3, daarbuiten wordt ook sticker 4 toegelaten.
 • De zone wordt met borden aangegeven.
 • Bij extreme luchtvervuiling kunnen strengere eisen worden gesteld.
 • Een kaartje van de zone.

Het aantal Franse steden met een milieuzone zal zich dit jaar uitbreiden. Om verassingen te voorkomen raadpleeg voor vertrek deze website.

Huisdier mee op reis

Invoereisen honden en katten

Honden en katten op reis moeten binnen de EU aan drie algemene voorwaarden voldoen: 

 • Ze moeten in het bezit zijn van een Europees dierenpaspoort, verkrijgbaar bij de dierenarts; 
 • Ze moeten gechipt zijn; 
 • Ze moeten tenminste 21 dagen voor vertrek ingeënt zijn tegen rabiës, ofwel hondsdolheid. 

Frankrijk hanteert aanvullende regels. Zo moet voor andere dieren dan een hond, kat of fret een invoervergunning aangevraagd worden. Daarnaast zijn huisdieren jonger dan drie maanden niet toegestaan.

Kijk voor meer informatie per dier op de heldere en uitgebreide website van het Landelijk InfomatieCentrum Gezelschapsdieren.

 • Voordat je zomaar op pad gaat met je huisdier, moet je wel kennisnemen van alle regels die gelden in de landen waar je naartoe gaat. Lees hierover meer op ‘Huisdier mee in de camper’.

Overige (camper) reistips

 • In Frankrijk is de werking van de gasinstallatie tijdens het rijden alleen toegestaan in voertuigen met een typekeuring die voor het eerst geregistreerd zijn vanaf 01-01-2007. Bij oudere voertuigen is de werking van de gasinstallatie tijdens het rijden ook in combinatie met een veiligheid-afsluitinrichting in Frankrijk niet toegestaan.
 • In Frankrijk weigert men flessen te vullen die niet in Frankrijk zijn gekocht. Franse flessen kunnen met behulp van de Euro-aansluitingen- set worden gebruikt.
 • Ga vóór de reis na waar vulstations zijn of waar gasflessen te koop zijn. 
 • Neem een verloopstekker of blauwe eurostekker mee. Op veel Franse camperplaatsen zijn nog randaarde stekkers.

Checklist

Klaar om te gaan, maar bang dat je iets bent vergeten? Neem dan onze ‘Checklist reizen met een camper’ door en ga goed voorbereid op reis.