Met de camper naar Frankrijk

Frankrijk ‘vecht' met Duitsland om de eerste plaats bij de Nederlandse vakantieganger. De camperaar weet het wel: ook Frankrijk spant de kroon als het gaat om goede camperplaatsen in een fantastisch, afwisselend land.

Overnachten 

  • Overnachten in Frankrijk mag op de vele speciaal voor campers ingerichte en aangewezen parkeerplaatsen (les aires de camping-car) en op campings.
  • Kijk voor de camperlocaties op Campercontact
  • France Passion, overnachten bij wijnboeren en landbouwers.
  • Vrij kamperen mag alleen met toestemming van de grondeigenaar en/of de politie, maar nooit:
    -op aangewezen natuurbeschermingsgebieden
    -Binnen 500m vanaf een monument
    -Binnen 200m van een natuurlijke waterbron of drinkplaats
    -Direct aan de zeekust
  • Overnachten kan ook op parkeerplaatsen tot 7 dagen, behalve wanneer dat plaatselijk verboden is, als dat op borden staat aangegeven of als je camper door plaats of grootte ander verkeer hindert. Dat geldt ook voor parkeerplaatsen langs de snelweg. Campinggedrag is niet toegestaan.

     

Algemene Informatie

Betaalmiddel Euro
Landnummer +33
Alarmnummers 112
Nederlandse ambassade

A: 7-9, rue Elbé, 75007 Paris
T: +33 1 40 62 33 00 (24/7 bereikbaar)
E: [email protected]

Verkeersbureau

Kijk voor meer toeristische informatie op het Frans Bureau voor Toerisme 

Pechhulp

Bel de alarmcentrale van je camperverzekering voor pechhulp. Zet vooraf het telefoonnummer in je telefoon en houdt deze altijd in de buurt. 

 

Verplicht meenemen

  • Gevarendriehoek en veiligheidshesjes moeten binnen handbereik zijn.

Voor andere benodigde documenten bekijk de site van de rijksoverheid en neem contact op met de ambassade voor de meest recente informatie.

Wegen en verkeer 

Tol

In Frankrijk wordt op de snelweg tol geheven. Er is altijd een alternatieve route aanwezig vlak naast de snelweg. Is er geen alternatieve route dan is de snelweg tolvrij. Omdat er veel over te vertellen is hebben we er een eigen pagina aan gewijd: Tol en milieuzones in Frankrijk

 

Brandstof

  Type  Beschikbaarheid
Diesel

B7 (max 7% bio)
B10 (max 10% bio) *

uitstekend
Zeer beperkt *

LPG   Goed (1400+ locaties)
E-laadpalen   Matig (2100+ locaties, langs hoofdwegen en net buiten Parijs)

* B10 Slechts geschikt voor een klein aantal voertuigen. Zie dit overzicht B10.    
Adressen van LPG stations

Rijden in winterse omstandigheden

Tijdens de winterperiode (1 november t/m 31 maart) in bergachtig gebied is het verplicht om 2 sneeuwkettingen (chaînes à neige) mee te nemen óf 4 Winterbanden te gebruiken. Berggebieden waar deze verplichting geldt zijn de Pyreneeën, Alpen, Centraal Massief, Jura, Vogezen en Corsica. Bekijk hier een overzichtkaart van de exacte gebieden. Daarnaast zijn sneeuwkettingen of sneeuwsokken verplicht daar waar het met borden is aangegeven. Als bij een ongeluk de camper niet voor winterse omstandigheden geschikt gemaakt is, kan de bestuurder (mede)aansprakelijk worden gesteld. Sneeuwsokken (chaussettes à neige) moeten voldoen aan de Europese norm NEN-EN 16662-1:2020. Winterbanden moeten voorzien zijn van het 3PMSF symbool (de berg met de sneeuwvlok). Tot 1 november 2024 zijn ook banden met uitsluitend een M+S kenmerk nog als winterbanden geaccepteerd.

winterbanden of sneeuwkettingenBergachtig gebied in Frankrijk

Maximumsnelheden

De maximumsnelheden voor een camper in Frankrijk:

  ≤ 3,5 ton

> 3,5 ton tot < 7,5 ton

Binnen bebouwde kom 50 km/u

50 km/u

Buiten bebouwde kom 80 km/u * 80 km/u *
Snelweg (4 rijstroken gescheiden rijbanen) 110/100 km/u ** 100 km/u
Autosnelwegen 130/110 km/u ** 110 km/u *

* Soms 90 km/u, indien aangegeven.
** Laagste waarde geldt voor bestuurders (<3 jaar in bezit van rijbewijs)

In een groeiend aantal binnensteden zoals Parijs, Grenoble, Nantes, Lille, Montpellier en Bordeaux geldt vanaf 1 maart 2022 de verlaagde maximale snelheid van 30 km/u.

Flitspaalwaarschuwing

Flitspaalsignalering via alle apparatuur is verboden. Het aangeven van gevarenzones in een navigatiesysteem is wel toegestaan.

Afwijkende verkeersregels

  • In Frankrijk mag een camper boven de 3.500 kilogram op een weg met drie rijstroken geen gebruik maken van de linkerrijstrook.
  • Voertuigen van >3.500 kg of >7 meter moeten minimaal 50 meter afstand bewaren tot hun voorganger.
  • Alle voertuigen dienen 1 meter (in de bebouwde kom) of 1,5 meter (buiten bebouwde kom) afstand te bewaren van te passeren voetgangers of fietsers. Ook als deze op het trottoir lopen/rijden. Hierbij moet bij het passeren ook de richtingaanwijzer worden uitgezet.
  • Anders dan je misschien verwacht betekent het onderstaande bord niet gewoon camperparkeerplaats.
    Bord Stationnement Reglementé
    Op het onderbord staat 'Stationnement Reglementé' wat wil zeggen dat parkeren of stoppen is geregeld in een reglement bij de autoriteit die er onder vermeld staat, vaak de gemeente of de burgemeester. Zolang je het reglement niet kent kan je hier maar beter niet gaan staan.
  • Gebruik van de telefoon in de camper is verboden. Ook als de camper stilstaat en je hebt een telefoon in de hand, loop je kans op een boete.
  • Voor voertuigen met Toegestane Maximum Massa > 3500 kg geldt een verplichting 3 dodehoekstickers te plaatsen. Op aanhangwagens alleen zwaarder dan 3,5 ton.

    De stickers moeten de zone markeren die de chauffeur slecht kan zien. De maatregel is bedoeld om ongelukken met fietsers en voetgangers te voorkomen.
    De juiste positie van de stickers vind je in deze illustratie.
    Je kunt de stickers verkrijgen bij tankstations in het grensgebied of vooraf kopen bij kampeerwinkels of diverse online-shops.
  • Een witte ruit ('wybertje') op een (elektronisch) verkeersbord verwijst naar een rijstrook voor speciale doelgroepen, bijvoorbeeld voor carpoolers (meerdere inzittenden), taxi's, bussen of E-auto's met groen Crit'Air vignet.

Alcohol

De maximale toegestane alcoholpromillage in het bloed mag tijdens het rijden niet hoger of gelijk zijn aan 0,5 promille.

Lading

  • Als de lading meer dan 1 m uitsteekt, is het verplicht een reflecterend bord aan het achterste punt te bevestigen.
  • 's Nachts of bij slecht zicht moet de lading tevens voorzien zijn van een rood licht.
  • De lading van een voertuig met aanhangwagen mag maximaal 2,55 m breed en 12 m lang zijn.
  • De lading mag maximaal 3 m naar achteren uitsteken en mag aan de voorkant niet uitsteken.

Milieuzones

Frankrijk kent een lage emissiezones (ZFE), permanente milieuzones (ZCR) en tijdelijke milieuzones (ZPA). Een complex geheel en het best bestel je ook eenmalig een milieusticker. Lees beslist onze aanvullende informatie op: Tol en milieuzones in Frankrijk

Gas

  • In Frankrijk is de werking van de gasinstallatie tijdens het rijden alleen toegestaan in voertuigen met een typekeuring die voor het eerst geregistreerd zijn vanaf 01-01-2007. Bij oudere voertuigen is de werking van de gasinstallatie tijdens het rijden ook in combinatie met een veiligheid-afsluitinrichting in Frankrijk niet toegestaan.
  • Gasflessen worden niet gevuld en buitenlandse flessen kunnen ook niet worden omgeruild.
  • Voor de Franse flessen heb je meestal een passende adapter nodig (Type D4), zorg dat je een Euro-setje flesadapters mee hebt.
  • Je kan 'overal' pandflessen kopen. Deze kan je later omruilen voor een volle, of inleveren. Heb je je aankoopbon nog (Bulletin de Consignation) krijg je je pand weer terug. Je vindt flessen bij tankstations, bouwmarkten, kleine dorpswinkeltjes (Epi of Epicerie) en op campingplaatsen. Bij de supermarkt-tankstations vaak het voordeligst.
  • Er wordt veel butaan aangeboden (blauwe flessen), maar dat werkt niet goed bij lage temperaturen, met propaan ben je flexibeler. Er zijn veel flessen van 5,6 of 13 kg maar ook van 10 kg. Meet vooraf de grootte van je gaskast in de camper. Een 13-kg fles past meestal op de plaats van de gebruikelijke 10,5 kg flessen. Bekende merken zijn Antargaz, Butagaz, Finagaz und Primagaz, maar de grote supermarktketens als Intermarché hebben vaak eigen gasflessen welke voordeliger zijn.
  • De blauwe Campinggaz flessen die je wel in kampeerbusjes vindt zijn goed verkrijgbaar.

Huisdier mee op reis

Invoereisen honden en katten

Honden en katten op reis moeten binnen de EU aan drie algemene voorwaarden voldoen: 

  • Ze moeten in het bezit zijn van een Europees dierenpaspoort, verkrijgbaar bij de dierenarts; 
  • Ze moeten gechipt zijn; 
  • Ze moeten tenminste 21 dagen voor vertrek ingeënt zijn tegen rabiës, ofwel hondsdolheid. 

Frankrijk hanteert aanvullende regels. Zo moet voor andere dieren dan een hond, kat of fret een invoervergunning aangevraagd worden. Daarnaast zijn huisdieren jonger dan drie maanden niet toegestaan.

Kijk voor meer informatie per dier op de heldere en uitgebreide website van het Landelijk InfomatieCentrum Gezelschapsdieren.

  • Voordat je zomaar op pad gaat met je huisdier, moet je wel kennisnemen van alle regels die gelden in de landen waar je naartoe gaat. Lees hierover meer op ‘Huisdier mee in de camper’.

Overige (camper) reistips

  • Neem een verloopstekker of blauwe eurostekker mee. Op veel Franse camperplaatsen zijn nog randaarde stekkers.

Checklist

Klaar om te gaan, maar bang dat je iets bent vergeten? Neem dan onze ‘Checklist reizen met een camper’ door en ga goed voorbereid op reis.