Prestigieuze prijs voor kampeerbus Ventje

Frank Westland heeft met zijn kampeerbus Ventje de Red Dot Award gewonnen. Dat is een internationale designprijs, die normaal gesproken vooral naar grote merken gaat. Westland: “Dit is zo gaaf, echt super vet!”

Vier jaar geleden is Westland samen met drie andere ontwerpers om de tekentafel gaan zitten en sinds een jaar zijn de kampeerbusjes onder de naam Ventjes in productie. Uiteraard zijn ze heel trots op het resultaat, vandaar ook dat ze het busje hadden aangemeld voor de prestigieuze designprijs. “Maar heel eerlijk, wij hadden nooit gedacht dat we de prijs zouden winnen”, aldus Westland.

Verschillende inrichtingen

Wat het ontwerp van de Ventjes uniek maakt, zijn verschillende dingen. Wat er uitspringt is de keuken die buiten aan de achterzijde te gebruiken is, maar na het loskoppelen van het zitgedeelte ook van binnenuit. Het zitgedeelte kan verschillend worden ingedeeld en is zowel binnen als buiten te gebruiken. Westland: “De inrichting kun je op vier verschillende manieren neerzetten. Dat maakt onze bus uniek.”

Behalve voor de grote lijnen is de jury, die bestaat uit meer dan twintig mensen, waarschijnlijk ook gevallen voor de kleine slimmigheden. Zo zijn er vakken speciaal voor de wijnflessen, is er een bieropener die met een magneet de dopjes opvangt en is de campingstroomaansluiting weggewerkt bij het achterlicht. “Dat de jury onze ideeën net zo gaaf vindt als wijzelf, maakt het wel echt compleet”, aldus een trotste Westland.

Het team van Westland bouwt de kampeerbusje zelf. In het eerste jaar zijn er rond de honderd busjes verkocht.