Ventje presenteert e-variant

Camperbouwer Ventje heeft vorig weekend op het zogenoemde Eventje het eVentje gepresenteerd, een elektrisch aangedreven camperbusje op basis van de VW ID. Buzz. Onder luid applaus werd de wagen onthuld op een bijeenkomst van ongeveer duizend Ventje-bezitters bij de productlocatie in Culemborg.


Ventje is bekend van de ingenieuze businbouw van de VW T5 en T6, met uitneembare meubels en een keuken achter de achterklep die van twee kanten toegankelijk is. Na de introductie van de e-variant van de VW-bus zijn de ontwerpers opnieuw achter de tekentafel gekropen om ook voor deze uitvoering een inbouw te realiseren. Een uitdaging, vooral omdat de bus korter is. Om slapen in de lengte mogelijk te maken, hebben ze een constructie ontwikkeld waarmee een dwarsbank samen met de cabinestoelen op de plek van bestemming in één beweging naar voren gaat. Verder is de wagen voorzien van een vergelijkbare ingenieuze inbouw als die van de dieselvariant.


De ontwerpers hadden ook kunnen wachten tot de onlangs in de VS gepresenteerd verlengde versie van de VW ID. Buzz ook in Europa op de markt komt, maar daar zitten volgens eigenaar Frank Westland van Ventje belangrijke nadelen aan. "De bus is fors duurder, ook doordat die alleen met banken wordt geleverd. Bovendien zit er een duur panoramadakraam op dat plaats zou moeten maken voor een hefdak. We houden de bus graag betaalbaar, liefst onder een ton."

De gepresenteerde e-camper op basis van de VW heeft een actieradius van 375 kilometer en de accu is in een halfuur opgeladen tot 80 procent. Met een vermogen van 204 pk heeft hij een topsnelheid van 145 kilometer per uur. Hij is leverbaar vanaf 95.000 euro en heeft een levertijd van 14 maanden.