Na drie jaar steggelen vergunning voor camperplaats

Johan en Esther Peeters uit het Limburgse Helden waren zojuist op hun eerste campertrip op de eerste locatie aangekomen, toen het verlossende telefoontje van de advocaat kwam: na drie jaar steggelen was er de uitspraak van de rechter dat de gemeente Peel en Maas de familie Peeters zo snel mogelijk de vergunning voor de aanleg van een camperplaats moet teruggeven.

Cp Helden

De zaak begon drie jaar geleden, toen de aspergetelers na een matig seizoen besloten om wat te gaan bijverdienen met een camperplaats. Ze overlegden met de buren, die geen bezwaar hadden en vroegen een vergunning aan, die in eerste instantie werd verstrekt. “Vervolgens bleek een buurman toch bezwaar te hebben, omdat hij dacht dat zijn paarden er last van zouden hebben”, vertelt Johan Peeters. “Maar we gaan hier geen disco houden of zo. Het is een camperplaats.”

Een te trage reactie van de gemeente en de coronacrisis zorgden er vervolgens voor dat de nodige juridische stappen veel tijd vergden. Tot vorige week dus. “Het voordeel van deze lange procedure is dat we veel camperplaatsen hebben kunnen bezoeken om te kijken hoe je de aanleg het best kunt aanpakken. We hebben daar zelfs een oude camper voor aangeschaft”, zegt Peeters. Ook heeft hij zich laten adviseren door Wim de Wolf van het Projectbureau Camperplaatsen van de NKC.

De aanleg van de camperplaats is al een heel eind gevorderd en Peeters hoopt in het naseizoen de eerste gasten te kunnen ontvangen. Een sitecode is er nog niet, wel een naam: camperplaats Onder en Eindt, vernoemd naar een oud gehucht nabij Helden. Er komt ruimte voor zestien campers, op een verharde ondergrond met grasstroken ernaast. Uiteraard zijn er ook aspergeproducten te koop.