Schone camper terecht beboet

De camperaar uit Nootdorp die onlangs een boete aanvocht die hij had gekregen wegens het inrijden van een milieuzone met een te oude camper, heeft van de rechter geen gelijk gekregen.

Ron Geluk was op 15 augustus 2017 met zijn camper van 2000 in Rotterdam de milieuzone ingereden, omdat hij geen kans zag om te keren. Geen nood, dacht hij, want zijn camper is voorzien van een retrofitroetfilter en op de voorruit prijkt de Duitse groene milieusticker. Maar regels zijn regels: een camper van september 2000 is van voor 1 januari 2001. En dus kreeg de camperaar een boete van 90 euro, vermeerderd met 9 euro administratiekosten.

Milieuzone

Nul op rekest

Hij tekende beroep aan, maar kreeg nul op rekest. Vervolgens legde hij de zaak voor aan de kantonrechter, die nu tot de slotsom is gekomen dat het beroep niet op de juiste gronden is afgewezen, maar dat de boete wel terecht is opgelegd. Geluk kan nog in hoger beroep, maar ziet daarvan af, omdat de kosten daarvan waarschijnlijk veel hoger zijn dan de boete.

Kansloze zaak

De NKC heeft een verzoek om juridische bijstand te verlenen bij een hoger beroep afgewezen, omdat de zaak kansloos lijkt. “Het blijft van de spinnen dat je met een schone camper kennelijk toch een boete kan krijgen, maar de rechter kan daar niks aan veranderen”, zegt manager verenigingszaken Marretje Jelmersma. “Daarvoor moeten de regels worden aangepast.”

Daar pleit de NKC al jaren voor. Jelmersma: “Veel camperaars hebben er best een investering voor over om de uitstoot van schadelijke stoffen van hun camper te verminderen. Dat blijkt ook uit onderzoek dat we in juli van dit jaar hebben gehouden. Maar ze worden hier op geen enkele manier voor beloond. Wat dit betreft zou Nederland een voorbeeld kunnen nemen aan Duitsland, waar auto’s met een retrofitroetfilter wel in de milieuzones worden toegelaten.”