Duitse lobbyclub wil campers in milieuzones

In Duitsland is het Deutsche Caravaning Institut (DCI) een lobby gestart om een algehele ontheffing voor campers te krijgen op het verbod om met oudere modellen milieuzones in te rijden. Dat meldt het Duitse weekblad Der Spiegel.

Duitse campers

Zoals klassieke auto’s een H op het kenteken hebben en elektrische auto’s een E, zo moeten campers standaard een C op het kenteken krijgen, zo bepleit deze organisatie. Daarmee zouden Duitse campers onbeperkt toegang moeten krijgen tot de milieuzones, net als elektrische auto’s en klassieke auto’s van dertig jaar en ouder.

Dalen in waarde

De organisatie vreest dat honderdduizenden camperaars de dupe worden van de milieuzones, omdat alleen campers van 2018 nog aan de allerstrengste normen voldoen. Oudere campers zouden dan enorm in waarde dalen. Het DCI spreekt zelfs van een ‘verlies aan kwaliteit van leven’ voor de camperaars. Met een petitie wil de organisatie het Duitse parlement ervan overtuigen dat zij te zwaar gedupeerd raken.

Ontheffing in Nederland

Ook in Nederland komt er mogelijk een ontheffing voor campers op het verbod om met oudere exemplaren de milieuzone in te rijden. In haar brief aan de Tweede Kamer over de plannen om tot twee uniforme soorten milieuzones te komen, heeft staatssecretaris Stientje van Veldhoven aangegeven dat zij overweegt om een algehele uitzondering voor campers in de wet op te nemen.