Arnhem krijgt strengste milieuzone

Met ingang van 2019 is Arnhem de stad met de strengste milieuzone van Nederland: diesels van voor 2004 mogen dan het centrum niet meer in, inclusief de ring.

Diesels van voor 2006 zijn alleen nog welkom als ze aan bepaalde Europese eisen voldoen. Dat heeft de gemeenteraad gisteravond besloten.

Milieustickers

Uniforme regelingen

De NKC heeft begrip voor maatregelen om de luchtkwaliteit te verbeteren, maar vindt wel dat inwoners met een camper een aantal keren per jaar ontheffing moeten krijgen om met hun camper bij huis te kunnen komen. “We hebben dit bij de gemeente Arnhem aangekaart en gaan er nu weer aandacht voor vragen”, zegt manager verenigingszaken Marretje Jelmersma van de NKC. Dergelijke verzoeken zijn eerder positief ontvangen in Utrecht, Den Haag en Rotterdam. Ook pleit de NKC voor uniforme regelingen, in Nederland, maar liefst ook in Europa.

Voldoende effect

De Arnhemse plannen om oudere diesels te gaan weren lagen er al langer, maar de gemeenteraad wilde eerste onderzocht zien of strenge maatregelen voldoende effect zouden hebben. Uit onderzoek van een ingenieursbureau is gebleken dat dit inderdaad het geval is. Het weren van ongeveer achthonderd oudere diesels zou 17 procent aan uitstoot schelen en 10 procent aan fijnstof.