Einde aan lappendeken milieuzones

Staatssecretaris Stientje van Veldhoven komt op korte termijn met een concreet plan om een eind te maken aan de wildgroei aan milieuzones in Nederland. Dat meldt het Algemeen Dagblad vandaag. Als het aan haar ligt, krijgen gemeenten de keuze uit een strenge en een minder strenge norm.

Fotolia Verboden Voor Diesel Milieuzone Stad

In de strenge variant mogen diesels van voor 2006 de stadscentra niet meer in, bij de mildere versie ligt de grens bij diesels van voor 2001. Op dit moment zijn er milieuzones in Amsterdam, Utrecht en Rotterdam, die ook gelden voor personenauto’s en bestelbusjes en dus ook campers. In Arnhem en Maastricht zijn zones gepland en in een groot aantal steden overweegt het stadsbestuur hetzelfde te doen. In weer andere steden gelden zones alleen voor vrachtwagens. In Rotterdam heeft het nieuwe college bekendgemaakt dat de milieuzone in de toekomst alleen nog gaat gelden voor vrachtwagens.

Als de plannen van Van Veldhoven doorgaan, haalt zij daarmee een streep door al deze gemeentelijk maatregelen. De verwachting is dat de nieuwe regels op z’n vroegst op 1 januari 2020 van kracht kunnen worden.

De NKC is blij als er een einde komt aan de lappendeken. “Dit schept duidelijkheid voor camperaars, die bij een bezoek aan een stad vaak door de bomen het bos niet meer zien”, zegt Marretje Jelmersma, manager verenigingszaken bij de NKC. Wel houdt de NKC vast aan het pleidooi dat er een ontheffing moet komen voor camperaars die in de binnenstad wonen. Zij moeten een aantal keren per jaar met hun camper de stad in kunnen voor het in- of uitpakken van de camper, stelt Jelmersma.

Ook pleit ze ervoor dat campers die dankzij een retroroetfilter tot een schonere klasse behoren deze erkenning krijgen en dus de milieuzone in mogen. “Uit recent onderzoek blijkt dat veel leden van de NKC bereid zijn te investeren in hun camper om de uitstoot ervan te beperken. Dat mag best worden beloond. Het gaat tenslotte niet om het verjagen van oudere diesels, maar om het verbeteren van de luchtkwaliteit.”