Duitse steden mogen diesels weren

Diesels die niet voldoen aan de Euro-6-norm, kunnen op termijn worden geweerd uit de Duitse steden. Dat is het gevolg van een uitspraak van de hoogste federale bestuursrechter, in zaken die de milieugroep DUH vanwege de slechte luchtkwaliteit in Stuttgart en Düsseldorf had ingediend. Een lagere rechter had eerder dezelfde conclusie getrokken en het beroep van de staten is nu afgewezen.

Verboden Voor Diesel Milieuzone Stad

De uitspraak biedt steden de mogelijkheid om verboden in te stellen voor voertuigen die niet voldoen aan de Euro-6-norm, voornamelijk auto’s die voor 2015 zijn gebouwd. Alleen de nieuwste campers kunnen mogelijk dan nog de steden in.

De rechter heeft wel gesteld dat er overgangsperioden moeten zijn en dat het verbod gefaseerd moet worden ingevoerd. In Stuttgart mag het rijverbod niet eerder dan 1 september 2019 ingaan.

Manager verenigingszaken Marretje Jelmersma noemt de rechterlijke uitspraak ‘goed nieuws voor het milieu’. “De NKC heeft duurzaamheid hoog in het vaandel staan en dergelijke maatregelen dwingen producenten om schonere campers te bouwen, op termijn mogelijk ook elektrisch. Alleen op die manier kunnen we ook in de toekomst onbezorgd blijven camperen. Maar ik realiseer me wel dat het verbod slikken is voor eigenaren van wat oudere campers. Uiteraard volgen we de ontwikkelingen met veel belangstelling.”