Verwarring rond milieuzone Arnhem

Wie vanaf januari met een camper van voor 2005 naar Arnhem wil, moet even het kentekenbewijs raadplegen: is de camper gebaseerd op een personenauto, dan is de binnenstad verboden terrein. Staat de camper geregistreerd als bedrijfswagen, dan mag deze de milieuzone wel in. In Amsterdam is het precies andersom.

Milieuzone Diesel Uitlaat

Arnhem strengste milieuzone

Arnhem heeft met ingang van dit jaar de strengste milieuzone van Nederland: dieselpersonenauto’s van voor 2005 mogen het centrum niet meer in. De ringweg rond het centrum, die nauwelijks te vermijden is voor wie de stad door wil, valt binnen de zone.

Over de vraag of campers welkom zijn in het centrum, zijn tegenstrijdige berichten verschenen. Op de website van de gemeente Arnhem was sprake van een uitzondering voor campers, maar die was gebaseerd op de veronderstelling dat campers als bestelbusjes staan geregistreerd. Deze tekst is inmiddels aangepast. In het verleden zijn campers vaak gebaseerd op bedrijfsauto’s, maar tegenwoordig worden vrijwel alle campers geleverd met een personenauto als basis.

Voor de campers die de zone niet in mogen gelden twee uitzonderingen: wie binnen de zone woont kan een langdurige ontheffing aanvragen en wie incidenteel in de binnenstad moet zijn, kan twaalf keer per jaar een dagontheffing aanvragen.