Milieuzones in Brussel en Gent

In navolging van Antwerpen wordt in 2018 ook in het centrum van Brussel een milieuzone van kracht. Naar verwachting gaat ook Gent hiertoe in 2020 over. Benzineauto’s van voor 1992 en diesels van het bouwjaar 2000 en ouder mogen die centra dan niet meer inrijden, tenzij de eigenaar een ontheffingsvergunning heeft gekocht.

Dieselauto’s van de bouwjaren 2001 tot 2005 worden alleen toegelaten als ze voldoen aan de Euro-3-norm en als ze zijn voorzien van een roetfilter. Wie toch met een vervuilende wagen het centrum in wil, kan een ontheffing kopen, die afhankelijk van de mate van vervuiling 20 tot 35 euro per dag kost. Voor de allersmerigste auto’s wordt maximaal acht keer per jaar een ontheffing verstrekt. Voordeliger vervuilen kan met week- en jaarabonnementen.

Antwerpse Milieuzone

Controle vindt plaats met camera’s, waarmee nummerplaten worden herkend. Sinds 1 februari is eenzelfde regeling al van kracht voor de binnenring van Antwerpen. Door die maatregel zijn de camperplaats Vogelenzang (sitecode 8285) en camping De Molen (sitecode 3913) niet meer voor oude campers zonder een ontheffingsvergunning bereikbaar. Of de camperplaats in Brussel bij de Jeugdherberg (sitecode 14323) en de drie in Gent (sitecode 27973, 46654 en 51510) nog ongehinderd bereikbaar blijven, is nog niet bekend.

De instelling van de zogenaamde lage-emissiezones (LEZ) is gebaseerd op wetgeving van het Vlaams Gewest en deze kunnen in alle plaatsen in Vlaanderen worden ingevoerd. Alle bijzonderheden hierover zijn te vinden op een website van de gemeente Antwerpen. Voor wie zeker wil weten of een wagen de emissiezone in mag, heeft Antwerpen een website met een test gelanceerd. Hierop staan ook de bijzonderheden over de aankoop en betaling van een ontheffingsvergunning.