Kentekencheckers bij ingang van milieuzone Amsterdam

Amsterdam heeft op de zeven belangrijkste afritten van de rondweg A10 elektronische waarschuwingsborden geplaatst die de kentekens van auto’s automatisch scannen en dan direct aangeven of deze auto’s de milieuzone in mogen.

Milieuzone

Ze zijn al in werking, maar het verbod gaat pas in op 1 januari 2017. Na die datum krijgen overtreders een boete van 90 euro.

Ook via internet is een kentekenchecker te raadplegen. Wie daar het kenteken intoetst, krijgt gelijk te zien of deze auto wel of geen toegang heeft.

Geen parkeervergunning

Sommige vervuilende auto’s van voor 1 januari 2000 mogen met ingang van het nieuwe jaar de binnenring van Amsterdam niet meer in. Ook krijgen bewoners die zo’n auto in bezit hebben er geen parkeervergunning meer voor. De verscherping van de milieuzone betreft voornamelijk diesels met de voertuigcategorie N1 van bedrijfswagens. Sommige campers zijn als zodanig geregistreerd en vallen dus onder dit verbod. De meeste campers hebben echter de vermelding M1 en mogen de stad wel in.

Om te voorkomen dat de onwetende chauffeurs de milieuzone inrijden, worden voor het einde van dit jaar nog vooraankondigingsborden geplaatst langs de wegen. “Er is dan nog tijd om de milieuzone niet binnen te rijden”, aldus Linda Roskam, projectmedewerker milieuzones van de gemeente Amsterdam. Volgens haar dienen ook wagens met een buitenlands kenteken rekening te houden met de zones. “Die kentekens worden ook gelezen en daarvoor gelden precies dezelfde regels”.

Eigenaren met een handicap komen in aanmerking voor ontheffing. Wie een wagen heeft die met een roetfilter is aangepast, kan herkeuring aanvragen bij de RDW.

Voor meer informatie, klik hier. Voor de kentekenchecker, klik hier.