Rotterdam biedt milieuontheffing voor oudere campers

Bezitters van oudere campers die vanaf 1 januari 2016 niet meer de binnenstad van Rotterdam in mogen, kunnen twaalf keer per jaar een ontheffing krijgen, waarmee ze toch de milieuzone in mogen. Dat heeft de gemeente gemeld, op vragen van de NKC hierover. De milieuzone geldt voor diesels van voor 2001 en auto’s op benzine of lpg van voor juli 1992, maar niet voor klassiekers van veertig jaar en ouder. Via de kentekencheck is makkelijk na te gaan of een auto de zone in mag of niet.

Rotterdamse Milieuzone
Rotterdamse Milieuzone

De NKC had de gemeente Rotterdam verzocht een regeling te treffen voor eigenaren van oudere campers die binnen de milieuzone wonen. Eerder al ging de gemeente Utrecht in op een dergelijk verzoek van de NKC, door camperaars zes keer per jaar een ontheffing te verlenen om de camper in of uit te kunnen pakken. Rotterdam heeft gekozen voor een algemene regeling: wie een auto heeft die volgens de criteria niet de milieuzone in mag, twaalf keer per jaar een dagontheffing krijgen. Wat dit gaat kosten, is nog niet bekend.

NKC-directeur Stan Stolwerk is tevreden met de maatregel. “Campers zijn niet bedoeld voor het dagelijks verkeer in de stad, maar een volledig verbod zou Rotterdammers met een oudere camper onevenredig treffen. Met deze maatregel blijft het voor hen mogelijk om er met de camper op uit te trekken.”