Tweede Kamer: schaf milieuzones af

De Tweede Kamer wil de gemeentelijke milieuzones opheffen. VVD-kamerlid Visser diende hiervoor een motie in, die werd gesteund door onder andere de PVV, SP en het CDA. De opheffing geldt voor auto's, vervuilende dieselvrachtwagens mogen nog steeds de stad niet in.

Milieuzone
Milieuzone


"Wij gaan ervan uit dat dit besluit van de Tweede Kamer ook geldt voor bestelbusjes en campers", zegt directeur Stan Stolwerk van de NKC. "Er wordt maar heel gering gebruikgemaakt van campers in de binnenstad. Wij zijn dan ook blij dat de discussie over dit soort maatregelen nu ook op landelijk politiek niveau gevoerd wordt."

Visser noemt de milieuzones automobilistje pesten, omdat zij voor vervuilende voertuigen al meer belasting  betalen. Verder zijn er geen uniforme borden, waardoor aanwijzingen per gemeente kunnen verschillen, wat verwarring kan opleveren voor verkeersdeelnemers.

Rotterdam en Utrecht behouden milieuzones

Of gemeenten nu daadwerkelijk afzien van milieuzones is nog de vraag. Zo liet de Rotterdamse wethouder Langenberg vrijdagochtend weten dat de havenstad vasthoudt aan de invoering van de milieuzone per 1 januari 2016. Rotterdam ziet het als de eigen verantwoordelijkheid.

Ook Utrecht blijft oude dieselmotoren weren. Wethouder Van Hooijdonk wil zich dit instrument om luchtvervuiling terug te dringen niet laten ontnemen.

Campers binnen milieuzones

De NKC zet zich al geruime tijd in om campers van bewoners toe te laten binnen gemeentelijke milieuzones. Zo bereikte de NKC dat bewoners van milieuzones in onder meer Rotterdam en Utrecht een aantal keren per jaar een dagontheffing krijgen voor hun camper. Ook verzocht de NKC het ministerie van Infrastructuur en Milieu campers met retroroetfilters toe te laten tot milieuzones.

Motie Visser Over Afschaffen Milieuzones