Utrechtse milieuzone uitgesteld

De Utrechtse milieuzone gaat niet op 1 januari 2015 in. Het verkeersbord dat bij de zonegrenzen moet komen te staan, is namelijk nog niet opgenomen in het Regelement Verkeersregels en Verkeerstekens (RVV). Dat meldt de website van de Telegraaf. De maatregel is nu vier maanden uitgesteld.

Domtoren

Aanvankelijk wilde het stadsbestuur van Utrecht dieselvoertuigen van voor 2001 per januari 2015 uit de stad weren, maar omdat het regelement niet voor 1 februari gewijzigd kan worden, gaat dit niet op.

De periode tussen 1 januari en 1 mei wordt daarom gebruikt als een zo betitelde gewenningsperiode. In deze periode worden geen boetes uitgeschreven, maar al wel voorbereidingen getroffen. Het ministerie van Infrastructuur en Milieu waarschuwt de gemeente Utrecht wel voor deze werkwijze: de lopende procedures tot wijziging van het RVV brengen namelijk juridische risico’s met zich mee, aldus het ministerie.

Ontheffing voor campers
Toen de Utrechtse milieuplannen medio 2013 een meer definitieve vorm kregen, diende de NKC een verzoek in voor ontheffing voor campers. Deze mogen immers volgens de Algemene Plaatselijke Verordening niet langer dan drie dagen aaneengesloten geparkeerd staan op de openbare weg. Hierdoor worden ze min of meer al geweerd.

In januari van dit jaar ontving de NKC een reactie van de gemeente met daarin een toezegging dat campereigenaren vier keer per jaar een ontheffing konden krijgen om met de camper het huis binnen de zone te bereiken. Vanuit de NKC volgde hierop de reactie dit aantal te verhogen naar tien maal per jaar. Uit onderzoek blijkt namelijk dat camperaars gemiddeld zes  trips per jaar maken. De gemeente Utrecht heeft het aantal ontheffingen nu op zes gezet.