NKC keert zich tegen Duitse tolplannen

De NKC gaat de kwestie van de Duitse tolplannen aan de orde stellen tijdens de bijeenkomst van de Motorcaravanning Commission van de FICC, de internationale club van kampeerorganisaties, waar ook de NKC bij is aangesloten.
Autobahn Tol 26Nov1

NKC-directeur Stan Stolwerk wil hier inventariseren wat er in FICC-verband tegen de Duitse tolplannen te ondernemen is. Ook wil hij weten of er nog meer landen zijn die dergelijke plannen hebben. “Je moet er niet aan denken dat allerlei landen in Europa hun eigen tolsysteem gaan invoeren”, zegt Stolwerk. De vergadering vindt plaats op dinsdag 22 april in Lissabon.

Verder wil Stolwerk nagaan of er in Nederland organisaties zijn waarmee de NKC samen kan optrekken om druk uit te oefenen om de plannen tegen te houden.

Vorige week werd bekend dat Duitsland eerder gepresenteerde plannen voor tolheffing wil doorzetten, ondanks internationaal protest, ook van de Nederlandse regering. Het gaat om een tolheffing die de Duitsers zelf gecompenseerd krijgen in een verlaging van de wegenbelasting, zodat alleen buitenlandse gebruikers van de Duitse snelwegen tol betalen. Als ingangsdatum wordt 1 januari 2016 genoemd. De tolheffing moet de Duitse schatkist jaarlijks 200 miljoen euro opleveren.