Hanneke en Sjors museumhoppen door Leeuwarden

In hartje Leeuwarden staat het moderne Fries Museum. Met geld uit de erfenis van architect Abe Bonnema verrees hier het belangrijkste museum van Friesland. Sjors en Hanneke dompelen zich vandaag onder in cultuur in de Friese hoofdstad.

Tijdelijke topstukken

Natuurlijk zie je in het Fries Museum veel over de provincie, de cultuur en de mensen. “Maar we hebben ook heel veel wisselende exposities,” legt museummedewerker Marco Hulshof uit. “We staan hier bij 'Icons', portretten uit de National Portrait Gallery in Londen.” Dat prestigieuze museum is jaren dicht voor verbouw. En dus verhuisden de topstukken naar Leeuwarden. Doeken met historische figuren, foto's van moderne helden en beelden. Van the Beatles tot William Shakespeare en van David Bowie tot Margareth Thatcher. “Eén ding hebben ze gemeen. Ze zijn allemaal geportretteerd als zichzelf.”

Bruisend Leeuwarden

“Mensen zeggen altijd dat Eindhoven leeft, maar ik vind dat het hier veel meer bruist hoor.” Sjors en Hanneke lopen over de Nieuwestad richting Keramiekmuseum het Princessehof. “Kijk dan...”, de terrassen zitten vol en in winkelstraatje de Kleine Kerkstraat is het een drukte van belang de delicatessenwinkeltjes.

“Hier gaan we rechtsaf. Kijk, eigenlijk is dit park – de Prinsentuin – de achtertuin van dit voormalige stadspaleis.” De voorouders van koning Willem-Alexander kochten dit paleis in 1731. Hier begon Maria Louise, prinses van Oranje-Nassau met haar verzameling van keramiek van over de hele wereld. Marco: “Die collectie ging later naar ons keramiekmuseum.” En nu lopen wij hier rond. De entree, de hallen met lichtgroene lambrisering, de Nassau-kamer; alles ademt een koninklijke sfeer.

Aan tafel schat

In de stijlkamer wanen we ons terug in de 18e eeuw. Kostbaar leerbehang weerspiegelt in vergulde lijsten. De eettafel is gedekt met het kostbaarste Chinees en Japans porselein. “Wauw,” stamelt Hanneke. “Wat een rijkdom hè?” Sjors ziet het wel zitten om hier aan te schuiven. “Kom, aan tafel schat.”

Wie denkt dat keramiek een verzameling oude potten en pannen is, komt in Leeuwarden bedrogen uit. “Er is juist heel veel modern keramiek te zien in het Princessehof. Kijk, dit werk van Karel Appel bijvoorbeeld. Of daar, 3d-geprinte vazen.”

1200 jaar oud

Toch is het ultieme topstuk wel ontzettend oud. “En klein,” voegt Hanneke toe. Dit Chinese Ru-bakje is dik 1200 jaar oud. “Dit is buitengewoon zeldzaam. Er zijn er 79 van op de hele wereld.” Met 13 centimeter in doorsnee is dit bakje een van de kleinste objecten in het museum. Mysterieus is het wel. De kleur van het glazuur is groen, of lijkt het toch blauw? In China werd de kleur omschreven als 'de kleur van de hemel na een regenbui’. Van over de hele wereld komen liefhebbers naar Leeuwarden om dit bakje te bekijken. Duur is het ook. Een paar jaar geleden werk een vergelijkbaar werk geveild voor ruim 30 miljoen euro. “Oe, en toch zou je het zo in de vaatwasser zetten hè,” grijnst Sjors.

Even later flaneren Hanneke en Sjors als een koninklijk paar door 'hun' Prinsentuin. Het stadspark is een geliefde bestemming voor bootjesmensen. Wij hebben een ander doel. Sjors: “Wat zeg je van een pintje bij dat café van gisteravond?” “De Toeter bedoel je? Goed plan.”

Informatie:

Fries Museum 
De expositie Icons is nog te zien tot en met 9 januari 2022.

Keramiekmuseum Princessehof 
Een 18de-eeuws stadspaleis midden in de historische binnenstad van Leeuwarden.