Bekijk alle klusvideo’s

Zo kan je de bodemplaat van de alkoof vervangen

De alkoof vangt veel wind en regenwater en dient dus sterk en waterdicht te zijn. Bij het vervangen van delen van de alkoof is nauwkeurig werken noodzakelijk om een solide geheel te krijgen. Onze alkoof is vanwege vochtschade aan vernieuwing toe. In deze video laten we zien hoe je de bodemplaat in de alkoof kunt vervangen.

Omschrijving

Stap 1: Meet en teken ontwerp

Voor het maken van een ontwerp van de nieuwe bodem is het van belang om nauwkeurig te meten. Vooral rondingen zijn hierbij een uitdaging. Verwerk de maten in een tekening. Bereken het nieuwe houtframe zodat het nauw aansluit op de bestaande constructie. Dat is noodzakelijk voor de stabiliteit. Een frame moet de bodemplaat ondersteunen langs de randen en op eventuele verbindingen tussen 2 stukken plaat.

Een tekening is ook een goede basis voor het bestellen van de benodigde materialen.

Stap 2: Zaag hout op maat

Aan de hand van de ontwerptekening maak je een houten frame waarop later de bodemplaat wordt bevestigd. De vurenhout latten zaag je op maat. Omdat de bodem uiteindelijk horizontaal moet zijn kan je hoogteverschil in de ondergrond opheffen met verschillende diktes hout. Voor een sterke constructie bevestig je de frame-delen aan elkaar voordat je het op de bodem van de alkoof bevestigt.

Denk bij het zagen aan gebruik van veiligheidsmiddelen.

Stap 3: Bevestig frame op ondergrond

Het houten frame bevestigen we op de ondergrond met een lijmkit. De lijmkit moet geschikt zijn voor hoge en lage temperaturen en moet vochtbestendig zijn: wij gebruiken Polimax. Gebruik een waterpas om te controleren of het framewerk horizontaal is, zowel van links naar rechts als van voor naar achter. Hierbij moet de camper waterpas staan.

Stap 4: Snij isolatiemateriaal op maat

In de tussenruimtes van het houten frame breng je isolatiemateriaal aan. Dit kan met verschillende materialen, wij kiezen voor zelfklevend Armaflex, omdat dit goede isolerende werking heeft tegen een redelijke prijs, en het is gemakkelijk te verwerken. Isolatiemateriaal is in verschillende diktes verkrijgbaar. Alternatieve isolatiematerialen voor de camper zijn X-trem (vergelijkbaar met Armaflex), schapenwol (op rol goed te verwerken), EPS isolatieplaten (beter bekend als piepschuim, maar dat is stug, lastig te verwerken bij rondingen en heeft een lagere isolatiewaarde).

Stap 5: Maak ondergrond schoon

Maak de ondergrond goed schoon, dit bevordert de hechting van de zelfklevende Armaflex. Ook bij gebruik van een ander materiaal of verlijmen ervan is een schone en stof-/vetvrije ondergrond noodzakelijk. 

Stap 6: Plaats isolatiemateriaal

Nu kun je het isolatiemateriaal plaatsen in de openingen van het frame, vul elk klein gaatje op. Door het materiaal goed aan te drukken verwijder je luchtbellen. In luchtbellen kan condens ontstaan, dat wil je niet. Zorg dat de isolatie niet boven het frame uitkomt, dat verhindert het bevestigen van de bodemplaat.

Tip: wil je bijvoorbeeld van de verlichting de elektrakabels wegwerken in de wand of bodem, dan is dat nu het moment; voordat je de constructie afsluit met de houten platen. 

Stap 7: Meet en teken bodemplaat

Probeer de bodemplaat uit 1 stuk te maken, dat komt de stabiliteit van de constructie ten goede. Het kan echter lastig zijn om zo'n groot geheel in de camper te krijgen. Dan is de plaat in meerdere stukken zagen een oplossing. Zorg voor zo min mogelijk delen. Wij gebruiken berken multiplex, dat in verschillende diktes verkrijgbaar is. De dikte is afhankelijk van de aansluiting op de bestaande constructie.

Tip: berkenhout is lichter dan hardhoud, dus houdt het totaalgewicht van de camper lager.

Stap 8: Zaag bodemplaat uit

Denk om veiligheidsmiddelen wanneer je hout gaat zagen. Wij splitsen de bodemplaat op in 2 delen omdat we hem in 1 geheel niet op zijn plek krijgen. Je kunt na het passen van de bodemplaat eventueel wat randjes bijwerken voordat je hem vastschroeft. Een extra optie is om voor het bevestigen de bodemplaat tegen vocht te behandelen. Gebruik hiervoor een lak, beits of vernis die geen schadelijke dampen achterlaat.

Stap 9: Bevestig bodemplaat

Wanneer je hebt gecontroleerd of de plaat netjes waterpas ligt en voldoende ondersteund wordt door het onderliggende frame, kan hij worden vastgeschroefd. Kies een passende schroeflengte, voorkom dat je de buitenlaag van de alkoof beschadigt door een te lange schroef. Verzink de schroeven in het hout zodat er geen scherpe randjes overblijven en er een vlak geheel ontstaat.

Stap 10: Kit naden dicht

Voor een nette afwerking kan je alle naden of kieren afdichten met een kit. Wij kiezen een acrylaatkit die flexibel blijft en overschilderbaar is. Het afdichten van de kieren helpt tegen mogelijke luchtstromen, vochtproblemen, vuil en geluidshinder. Zeker wanneer je het hout niet bekleedt maar schildert, geeft het ook een mooie afwerking. 

Naaldvilt is een veel toegepast afwerkingsmateriaal. Het is gemakkelijk te verwerken. De bevestiging werkt het makkelijkst met lijmspray (ook wel spuitlijm genoemd). Spuit de naaldvilt en de ondergrond in, laat het indrogen en druk daarna beide delen samen.

Kom je er niet uit?

Neem dan contact op met een van onze adviseurs campertechniek
via telefoonnummer 033 - 467 70 77. Of vul het contactformulier in.

Ontdek andere video's

Andere categorieën