Bekijk alle klusvideo’s

Zo kan je de alkoof strippen

De alkoof vangt veel wind en regenwater en dient dus sterk en waterdicht te zijn. Onze alkoof is vanwege vochtschade aan vernieuwing toe. In deze video laten we zien hoe je de alkoof volledig kan strippen om hem daarna weer opnieuw op te bouwen. De moeilijkheidsgraad van deze klus ligt vrij hoog en er is behoorlijk wat tijd voor nodig. Ook is een droge stallingsplek vereist omdat de camperwand open komt en ramen worden verwijderd.

Omschrijving

STAP 1: Haal alkoof leeg

In veel gevallen ligt de bedbodem los in de alkoof. Bij ons konden we hem door het raam naar buiten tillen. Wil je de bedbodem vervangen, dan is in delen verwijderen gemakkelijker.

STAP 2: Haal vloer- en plafondbedekking los

Voor de bekleding van de alkoof kan verschillend materiaal zijn gebruikt. In dit geval is de stof verlijmd en vastgeniet. Haal deze bekleding los. Omdat je niet altijd weet welke materialen zijn toegepast, draag je hierbij voor je eigen veiligheid handschoenen, een stofmasker en een veiligheidsbril.

STAP 3: Verwijder rolgordijn

Wij kiezen ervoor om ook de wanden in de alkoof te vernieuwen en deze opnieuw te bekleden. We verwijderen de rolgordijnen voorzichtig om ze te kunnen hergebruiken. Het is mogelijk dat het raamkozijn hierdoor losraakt. Om te voorkomen dat deze uit de wand valt, kan je het kozijn aan de buitenzijde op de hoeken vastplakken met stukjes tape.

STAP 4: Verwijder raam

Doordat het rolgordijn aan de binnenzijde eraf is, komt het raamkozijn ook los. Meestal is het nog wel vastgekit in de wand. Verwijder de kit of snijd deze los. Het raam met kozijn kun je vrij eenvoudig aan de buitenzijde uit de wand tillen. Zorg dat je trap of steiger stabiel staat!

STAP 5: Verwijder plafondbekleding

De afwerking van het plafond in de alkoof bestaat in ons geval uit een stuk voorgevormd schuim met textielbekleding. Deze afwerking is gemakkelijk te verwijderen door aan de randen de schroeven los te draaien. Ga met enig beleid te werk, zodat je de buitenlaag van de alkoof niet beschadigt.

STAP 6: Verwijder wand- en vloerplaten

Bij het vervaardigen van de camperwanden en alkoofbodem is triplex plaat op een houten frame bevestigd. Hierbij zijn spijkers, schroeven en lijm gebruikt. Gebruik bij het losmaken het juiste gereedschap. Als het hout rot is, dan kan je delen losbreken. Denk aan het gebruik van veiligheidsmiddelen.

Tip: Je kunt oude delen die intact zijn gebruiken als mal bij het uittekenen van nieuwe delen.

 

STAP 7: Verwijder isolatie

In ons geval is er glaswol gebruikt als isolatiemateriaal, dit is aangebracht in de holle ruimtes in het frame. Om irritatie van huid, ogen en longen te voorkomen gebruiken we een monkkapje, handschoenen en trekken we de mouwen even goed naar beneden. Het stof wat hierbij ontstaat kan schadelijk zijn en nog lange tijd door de camper zweven. Goed stofzuigen, reinigen en ventileren is daarom van belang.

STAP 8: Verwijder houten frame

Het houten frame in de bodem en de wanden kan op de buitenplaat zijn vastgelijmd. Let goed op dat je de buitenplaat niet beschadigt. Gebruik met beleid een plamuurmes om al het materiaal van de buitenplaat te verwijderen. Soms is lijmoplosser nodig. Verwijder je de houtconstructie van de alkoof, dan verliest deze zijn stabiliteit! Tip: Ondersteun de alkoof aan de buitenzijde, bijvoorbeeld met balkjes onder de hoekpunten naar de grond.

STAP 9: Maak schoon

Blijven er lijmresten achter, dan kun je met een oude doek en wat terpentine de laatste resten verwijderen. Daarna is stofzuigen en een grondige schoonmaak van de alkoof nodig.

Stap10: Ruim op

De alkoof is nu helemaal gestript en klaar om opnieuw opgebouwd te worden. Zorg ervoor dat de ondergrond goed schoon, droog, stof en vetvrij is voordat je met de wederopbouw begint. Probeer zoveel mogelijk het afval gescheiden af te voeren.

Bekijk in deze video hoe je de bodem in de alkoof kunt vernieuwen.

Heel veel succes!

Kom je er niet uit?

Neem dan contact op met een van onze adviseurs campertechniek
via telefoonnummer 033 - 467 70 77. Of vul het contactformulier in.

Ontdek andere video's

Andere categorieën

Meer camperinspiratie opdoen?

Bij de NKC kun je terecht voor informatie en advies over alles wat met je camper of camperen te maken heeft. Wil je meer inspiratie opdoen? Vraag dan gratis ons inspiratiepakket aan of schrijf je in voor onze online nieuwsbrief!