Accessoires - Slim gefikst: TV-schotel klapt niet in


De satelliet staat keurig gericht en de ontvangst was prima in orde. Bij vertrek krijgt de schotel via de afstandsbediening het commando Down. Helaas blijft hij omhoog staan en er gebeurt verder niets. De rit vervolgen met een schotel die nog verticaal staat, is geen optie. Wat te doen?

Slim Gefikst Schotel 1 

1.

Bij de installatie van de schotel is de bediening ervan vanwege de veiligheid gekoppeld aan de D+-aansluiting van de dynamo. Zodra de motor loopt, geeft de dynamo via de D+ een stuurspanning die de schotel moet laten zakken. Meestal gaat dit gepaard met een piepsignaal. Als dit net als de afstandsbediening ook niet werkt, dan is het aan te nemen dat de motor van de schotel defect is, of geblokkeerd. Om toch naar huis of naar een dealer te kunnen rijden, zit er niets anders op dan de schotel mechanisch te laten zakken.

Slim Gefikst Schotel 2A Slim Gefikst Schotel 2B

2.

De schotel wordt gericht met armen. die doorgaans met twee bouten zijn gemonteerd. De bouten hebben vaak een kunststof beschermingskap, die je er met een schroevendraaier af kan wippen. In sommige uitvoeringen wordt een inbusbout gebruikt, die direct toegankelijk
is.

Slim Gefikst Schotel 3

3.

Nadat de beschermkap eraf is, kan de bout enkele slagen worden losgedraaid.
Die kan soms stevig vastzitten. Zodra de bout gedeeltelijk los zit, de bout aan de andere arm losdraaien. Meestal is het niet nodig de bout geheel te verwijderen.

Slim Gefikst Schotel 4

4.

Na het lossen van de beide bouten is het mogelijk om de schotel te kantelen naar een horizontale positie. Let vooral op dat de schotel de carrosserie of het dakluik niet beschadigen kan. Bescherm kwetsbare delen met zacht materiaal. De arm goed neerdrukken en de bouten van de arm weer aandraaien, zodat de schotel plat blijft liggen.

Slim Gefikst Schotel 5ASlim Gefikst Schotel 5B  

5.

Als de schotel in de rijrichting stond, is een extra stap nodig, om te voorkomen dat de schotel tijdens het rijden te veel wind hapt en mogelijk gaat klapperen of lostrillen. In dat geval is het aan te raden de gehele schotel van de grondplaat af te halen en van het dak te verwijderen. De schotel is meestal met vier bouten op de grondplaat bevestigd. Verwijder met sleutel 13 de moeren van de bouten aan de grondplaat.

Slim Gefikst Schotel 6

6.

Nadat de moeren van de bevestigingsbouten zijn verwijderd, kan de gehele schotel van de plaat worden getild. Koppel ook de bekabeling los die naar de besturingseenheid loopt. Meestal zit dit vast met een stekkerverbinding. Plak het losse gedeelte van de kabel aan het dak, bijvoorbeeld met ducttape