Tv kijken in de camper via internet: supereenvoudig

Zelfs op vakantie kan televisie kijken in de camper een aangename afwisseling zijn. Even afschakelen van de wereld en inschakelen op het journaal of gewoon lekker je eigen serie bekijken, al dan niet via Netflix of een andere streamingdienst. En het is nog best eenvoudig ook.

Satelliet-tv is op zich een aardige manier om televisie te kijken in het buitenland, maar ook een met haken en ogen. Een schotel met decoder is duur, je hebt vaak een abonnement op een televisiedienst nodig en gezien de ligging van Europa wil de ontvangst van de satelliet - vooral aan de randen van ons continent - nog wel eens haperen.

Op dit moment is er bovendien maar één aanbieder voor satelliet-tv en dat is Canal Digitaal. Weliswaar kun je hiermee honderden tv-zenders ontvangen, waaronder veel Nederlandstalige zenders, maar geen streamingdiensten, zoals Netflix, Disney+, Amazone Prime, HBO-max etc. Ontvangst via DVB-T2, zoals Digitenne, is ook voordelig mogelijk in de meeste landen, maar daar ontvang je alleen nationale zenders mee.

Interessanter

Maar laten we eerlijk zijn: we kijken steeds meer naar streamingdiensten. Bovendien: de vaste televisieaanbieders, zoals KPN en Ziggo, bieden hun zenders ook via internet aan. Dit maakt kijken via internet misschien net iets interessanter dan via de schotel.

Om te streamen (goed ‘Nederlands’ woord voor het ontvangen van beeld en muziek via een internetverbinding) heb je toegang tot een mobiel datanetwerk nodig. Net zoals bij je telefoon. De ervaring leert dat dit niet altijd en overal aanwezig is. Vooral in de bergen en in dunbevolkte gebieden willen deze netwerken nog wel eens traag of zelfs helemaal afwezig zijn.

Wifi-versterker

In die gevallen kun je mogelijk gebruik maken van het wifi-netwerk op een camping. Bedenk wel dat openbare wifi-netwerken niet altijd even veilig zijn. Sommige kampeerplekken hebben bovendien bar slechte wifi. In die gevallen zou een wifi-versterker, een klein apparaatje (kosten van 10 euro tot 500 euro, gemiddelde kwaliteit rond de 100 euro) dat het aanwezige signaal versterkt en waarop je met een wachtwoord kunt inloggen met je eigen apparaten, een oplossing kunnen zijn. Zijn er echter te veel gebruikers op een beperkt campingnetwerk, dan helpt zelfs de beste versterker niet genoeg.

Kun je gebruik maken van een mobiele internetverbinding, dan heeft dat een aantal voordelen: de verbinding is privé (in tegenstelling tot camping-wifi) en vaak heel stabiel. Zeker wanneer je gebruik maakt van het snelle 4G-netwerk of het nog snellere 5G-netwerk. Wat mogelijk is, hangt af van het netwerk dat je telefoon aankan. In delen van Europa kom je echter nog niet verder dan 3G, ook al heb je een 5G-apparaat. 3G werkt wel, maar kan al haperingen opleveren in de streaming. En net zoals bij satelliet-tv: soms heb je echt geen of geen goede verbinding, ook niet via de camping-wifi. Zorg daarom altijd voor een paar goede boeken of een gevulde spelletjeskast.

Let goed op!

Een belangrijke waarschuwing is wel: controleer vooraf via de aanbieder van jouw telefoonabonnement hoeveel gigabyte aan data je kunt verbruiken per maand. Met name beeld streamen kost veel data en je wilt voorkomen dat je over je limiet gaat. Data buiten de vooraf afgesproken bundel is erg prijzig. Gelukkig zijn er tegenwoordig veel aanbieders van telefoon- en data-abonnementen die voor een paar tientjes ongelimiteerde databundels aanbieden. Waarbij je moet opletten of dit ongelimiteerde ook geldt in de EU-landen buiten Nederland. Vaak is het dan gelimiteerd op 30 tot 50 gigabyte per maand. Op zich kom je hier een heel eind mee, maar wekenlang onafgebroken series kijken, gaat niet lukken.

Zoals voor alles is hier echter eveneens een oplossing voor: schaf in het buitenland een simkaart met ongelimiteerd dataverbruik van een lokale aanbieder aan. Doe dit sowieso als je buiten de EU reist, want daar werkt je eigen bundel niet. Het is de meest eenvoudige oplossing om goedkoop te streamen.

Hotspot

Wil je meer apparaten gebruik laten maken van je telefoon met dataverbinding, schakel dan de ‘mobiele hotspot’ in, te vinden in het menu. Een duurdere optie (tussen paar tientjes en paar honderd euro) is een zogenaamde mifi-router. Hier stop je een aparte simkaart in, waarna het apparaatje fungeert als wifi-router. Voordelen zijn een langer batterijleven en een sterkere wifi, zo zeggen de kenners. En je kunt per land een simkaart aanschaffen terwijl je eigen telefoonnummer bereikbaar blijft.

Big screen

Soms is het fijner om via een groot scherm te kijken, in plaats van zo’n friemelig telefoon- of tabletscherm. Heb je een televisie met HDMI- en USB-aansluitingen in je camper, dan kun je een apparaatje kopen dat contact maakt met de aanwezige wifi (via je hotspot, de mifi of de camping-wifi) en van je tv een ‘smart-tv’ maakt: via je telefoon of – afhankelijk van welke optie je kiest – een losse afstandsbediening kijk je via het grote scherm. De installatie is eenvoudig: vaak niet meer dan het apparaat in de HDMI- en/of USB-aansluiting steken en vervolgens de wifi-inlogcode ingeven. Daarna kun je kiezen tussen streamingdiensten, Youtube, KPN, Ziggo etc. Welke oplossing het beste bij jou past, vind je uit door op internet te zoeken naar ‘tv dongel’. Een veelgebruikte en stabiele versie is Google Chromecast met Google TV (vanaf zo’n 40 euro).

VPN

Tot slot: binnen de EU werkt de ontvangst van internet-tv bij voldoende dekking van het netwerk prima. Sommige aanbieders blokkeren hun dienst echter buiten onze landsgrens. Of je krijgt ineens de lokale Netflix voorgeschoteld. Dit kun je voorkomen door je te abonneren op een zogenaamde VPN-dienst, zoals NordVPN. Hierdoor ‘denkt’ jouw internetverbinding dat je in Nederland bent en kun je dus van alles gebruik maken wat je van thuis kent. Bovendien is een internetverbinding via VPN (Virtual Private Network) heel veilig: zoals de Engelse omschrijving al aangeeft, je creëert er een soort privénetwerk mee.

Meer over tv in de camper

Meer over tv kijken in de camper (via satelliet en ether) vind je op deze pagina. Op deze pagina lees je meer over internet onderweg.