Overnachten op een camperplaats

Met de camper kun je overnachten op campings en camperplaatsen. In verschillende landen is het ook toegestaan op parkeerplaatsen te overnachten, of zelfs vrij te kamperen.In Nederland mag je camperen op daartoe aangewezen parkeerplaatsen en campings en niet in de vrije natuur. Maar in Duitsland mag je wel op parkeerplaatsen overnachten, tenzij er een verbodsbord staat. In Zweden mag je ook in de vrije natuur een plekje zoeken, hoewel je beleefdheidshalve de eigenaar van de grond wel even om toestemming moet vragen, als dat mogelijk is.

Oftewel: elk land heeft zijn eigen regels. Kijk daarom bij landeninformatie naar de regels van het desbetreffende land.

Voorzieningen camperplaats

De voorzieningen op een camperplaats variëren van niets tot de faciliteiten van een keurige serviceplek. Veel camperplaatsen hebben een sanistation, een soort kast of zuil die de mogelijkheid biedt schoon water te tappen en de toiletcassette te legen en te spoelen. Meestal is er een put in de bodem voor de zuil waar je het vuile water kunt lozen. Soms zijn er ook stroomaansluitingen. Het kan zijn dat je moet betalen voor het gebruik, daarom is het handig om altijd een voorraadje muntgeld in de camper te hebben. Een enkele keer kan er alleen met een pasje worden betaald.

Tips veiligheid

  • Ga alleen overnachten op een camperplek of parkeerplaats als je je veilig voelt.
  • Op parkeerplaatsen langs de snelweg, al dan niet bij tankstations, is het in de meeste Europese landen toegestaan te overnachten. Vrachtwagenchauffeurs doen het in groten getale. Maar de aanwezigheid van al die truckers kan een vals gevoel van veiligheid geven. Campers zijn een makkelijke en aantrekkelijke prooi voor snelwegcriminelen, vanwege alle kostbaarheden aan boord. Ze zijn razendsnel weer weg. Het advies luidt dan ook: niet overnachten langs de snelweg. Ook voor een middagdutje is een snelwegrustplaats niet de aangewezen plek, tenzij een van de reizigers wakker blijft.
  • Ook ’s nachts moet de camper op slot. Gebruik voor de frisse lucht een dakluik, niet een raam.

Hoe vind je een overnachtingsplaats?

Campercontact

Met ruim 50.000 camperlocaties in 58 landen biedt de Campercontact app een schat aan reisinformatie voor camperaars. En zo heb je altijd de mooiste locaties binnen handbereik. De app staat vol met gedetailleerde informatie over camperplaatsen, serviceplaatsen en campervriendelijke campings. Verzameld voor én door een toegewijde community van camperaars. Als gebruiker voeg je namelijk in een handomdraai zelf camperlocaties, foto’s en beoordelingen toe. PRO+ gebruikers (waaronder NKC-leden) ervaren nog veel meer voordelen. Zij hebben onbeperkt toegang tot alle locaties, kunnen gebruik maken van de reisplanner, navigeren op hun toestel eenvoudig naar de camperlocatie en slaan hun favoriete locaties eenvoudig op. Online en offline. 

Gidsen

Er zijn diverse camping- en campergidsen op de markt, zowel online als in boekvorm. Er bestaat geen gids waar álle campings en camperplaatsen in staan. NKC-leden kunnen wel tegen een meerprijs een ACSI-gids of app toevoegen aan hun lidmaatschap. Hierin zit een kortingskaart waarmee je korting krijgt op geselecteerde campings in het voor- en naseizoen. 

Camperen als gast

In diverse landen bestaan organisaties die werken met het gastconcept. Je wordt begunstiger van een organisatie, krijgt een voorruitsticker en een meestal papieren gids met daarin de adressen van gastheren en gastvrouwen bij wie je welkom bent om te overnachten. Die gastheren en -vrouwen zijn land- of tuinbouwers, veehouders, wijnbouwers, horeca-uitbaters of ambachtelijke producenten. De overnachting is gratis, want je bent te gast. Vaak zijn er geen voorzieningen.

Het wordt zeer gewaardeerd als je wel iets koopt, maar dat is niet verplicht. Ben je op een wijngoed, dan koop je een flesje wijn, bij een melkveebedrijf wat kaas, bij een fruitteler een potje jam en bij een pub drink je een biertje. Als een beleefde gast meld je je aan en neem je de volgende dag ook weer afscheid. Soms moet je van tevoren even bellen of er plaats is. Dat staat allemaal in de gids.