Met de camper naar Zweden

Het uitgestrekte Zweden is met zijn verlaten wildernis, prachtige oerbossen en rotsige eilanden een feest voor natuurliefhebbers. Dankzij dit landschap nodigt Zweden uit tot buitenleven, maar het Scandinavische land beschikt onder andere met Stockholm en Gotenburg ook over stijlvolle steden. Bra resa!

 

Overnachten

  • Overnachten in Zweden mag op speciaal voor campers ingerichte of aangewezen parkeerplaatsen en op campings. Kijk voor de camperlocaties op Campercontact
  • In Zweden mag je in de vrije natuur overnachten, hoewel je beleefdheidshalve de eigenaar van de grond wel even om toestemming moet vragen, als dat mogelijk is.
  • Overnachten mag langs de weg en op reguliere parkeerplaatsen, ook langs snelwegen, maximaal 24 uur.

Algemene Informatie

Betaalmiddel Zweedse Kroon
Landnummer +46

Alarmnummers

112

 

Nederlandse Ambassade

 

A: Götgatan 16A,118 46 Stockholm 
T: +46 8-556 933 00 (24/7 bereikbaar)
E:[email protected] 

Verkeersbureau

Kijk voor meer toeristische informatie op Visit Sweden

Pechhulp

Bel de alarmcentrale van je camperverzekering voor pechhulp. Zet vooraf het telefoonnummer in je telefoon en houdt deze altijd in de buurt. 

 

Verplicht meenemen

Een gevarendriehoek is verplicht in Zweden maar we raden je ook aan om altijd een veiligheidshesje, brandblusser, reservewiel en verbanddoos mee te nemen.

Voor andere benodigde documenten, kijk op de website van de rijksoverheid en neem contact op met de ambassade voor de meest recente informatie.

Wegen en verkeer 

Tol

Voor de Sontbrug die Zweden met Denemarken verbindt, moet tol betaald worden. Daarnaast is er voor Stockholm en Gotenburg een milieubelasting van kracht en is er tolheffing bij bruggen in Motala en Sundsvall. Lees meer over het Zweedse tolsysteem.

Brandstof

Diesel en benzine zijn goed verkrijgbaar, maar diesel is niet altijd verkrijgbaar bij zelftankstations die 24 uur per dag open zijn. LPG is beperkt verkrijgbaar, maar de beschikbaarheid ervan neemt toe.

Rijden in winterse omstandigheden

Winterbanden zijn verplicht van 1 december t/m 31 maart en altijd aanbevolen onder winterse omstandigheden buiten deze periode. Bekijk de lijst met geaccepteerde winterbanden in Zweden. Spikes mogen van 1 oktober t/m 15 april en bij winterse omstandigheden buiten deze maanden om. Sneeuwkettingen zijn alleen toegestaan op besneeuwde wegen.

Maximumsnelheden

De maximum campersnelheden in Zweden:

  • Buiten bebouwde kom ≤ 3,5 ton: 60-100 km/u
  • Buiten bebouwde kom > 3,5 ton: 80 km/u, voor campers geregistreerd als personenauto (M1) 60-100 km/u
  • Snelweg ≤ 3,5 ton: 90/120 km/u
  • Snelweg > 3,5 ton: 90 km/u, voor campers geregistreerd als personenauto (M1) 90-120 km/u

Verlichting

Het voeren van dimlicht overdag is verplicht.

Alcohol

De maximale toegestane alcoholpromillage in het bloed mag tijdens het rijden niet hoger zijn dan 0,2 promille.

Milieuzones

In een aantal grote steden, zoals Stockholm, Gotenburg, Malmö en Lund gelden milieuzones. Lees meer over milieuzones in Europa.

Overtochten

Als NKC-lid krijg je korting op overtochten naar Zweden

Huisdier mee op reis

Neem voordat je op pad gaat met je huisdier kennis van alle regels die gelden in de landen waar je naartoe gaat. Lees hierover meer op ‘Huisdier mee in de camper’.

Overige (camper)reistips

Ga vóór de reis na waar vulstations zijn of waar gasflessen te koop zijn.

Checklist

Klaar om te gaan, maar bang dat je iets bent vergeten? Neem dan onze ‘Checklist reizen met een camper’ door en ga goed voorbereid op reis.