Gratis weegdagen voor campers

juni 2023

Ook in 2023 organiseert de NKC weer verschillende camperweegdagen. Onder het motto ‘Weet wat je weegt’ is de weegbrug op drie zaterdagen in juni op diverse locaties in Nederland te vinden. Aanmelden is niet nodig en deelname is gratis. Het eerste camperweegmoment vindt plaats op zaterdag 10 juni in Zwolle (stadion van PEC Zwolle), op 17 juni in Utrecht (terrein Down Under) en op 24 juni in Tilburg (stadion Willem II) telkens van 10.00 – 14.00 uur.

Met de inzet van de weegcampagne wil de NKC de drempel naar de weegbrug verlagen en de bewustwording rond het thema veiligheid verhogen. Uit eerdere ‘weegdagen’ is gebleken dat ongeveer een derde van de gewogen campers met overgewicht te kampen had. “Camperen is ontzettend populair en veiligheid is daarbij een belangrijk onderwerp. Niet alle camperaars verdiepen zich in de gewichten van hun camper. Daarom is het belangrijk om aandacht te blijven vragen voor dit thema”, zegt directeur-bestuurder Stan Stolwerk van de NKC.

Veiligheid en belading

Voor de grootste camperclub van Europa is de veiligheid van de camperaar een van de belangrijkste issues. Weten wat een camper inclusief belading weegt is in dit verband cruciaal. Niet alleen omdat de camperaar met een overbeladen camper een boete riskeert, maar vooral omdat een te hoog gewicht de rijstabiliteit beïnvloedt. Ook het verminderde remvermogen bij overbelading leidt tot onveilige situaties.

Wanneer is een camper eigenlijk overbeladen? De camper heeft een toegestane maximummassa zoals vermeld op het kentekenbewijs. Dit is het maximale aantal kilo’s dat de camper mag wegen, inclusief belading en inzittenden. Alles wat de camper meer weegt dan deze toegestane maximummassa, is overgewicht. In Nederland mag je met een B-rijbewijs een voertuig besturen met een toegestane maximummassa van hooguit 3.500 kilogram.

Voor een representatief weegresultaat raadt de NKC deelnemers aan om met een beladen, reisklare camper naar de weegbrug te komen. Alle data, locaties en tijdstippen van de camperweegdagen zijn te vinden op nkc.nl/weet-wat-je-weegt/.