'Je neemt een camper voor de vrijheid'

Campers zijn populair en gemeenten bieden gratis camperplaatsen. Extra toeristen zijn goed voor de middenstand. Behalve voor de campinghouders: die voelen zich gedupeerd.

Knipsel

Wij hebben helemaal geen faciliteiten nodig, dus waarom zouden we er dan wel voor betalen?', vraagt Gert Spigt, eigenaar van een groene Mercedes-camper, zich af. 'Je neemt geen camper om ergens drie weken te blijven staan, je neemt een camper voor de vrijheid', vult zijn vrouw Jolanthe vanuit haar klapstoel aan.

Jolanthe (57) en Gert (56) Spigt staan sinds woensdag op camperplaats De Diepen bij het Limburgse Gennep. Omdat er geen voorzieningen zijn zoals elektriciteit of stromend water, kost een overnachting niets. 'Ideaal', zegt Gert. 'Op een camping ben je zo 25 euro kwijt.'

Gedupeerd

'Camperaars kunnen lekker gratis bij hun camper zitten, terwijl mijn gasten toeristenbelasting moeten betalen', zegt Sander van Geldere, eigenaar van camping De Bloksberg, een kilometer of 10 verderop. Net als veel campinghouders voelt hij zich gedupeerd omdat op gemeentelijke camperplaatsen geen toeristenbelasting wordt geheven, terwijl die op campings verplicht is.

Voor Van Geldere is wel duidelijk waarom: 'De wethouders die er over gingen, zijn zelf camperaars.' De betreffende wethouders zijn met vakantie en dus niet bereikbaar voor commentaar.

Volgens een woordvoerder van de gemeente Gennep zijn de campinghouders wel degelijk betrokken in de besluitvorming. 'Ze zijn uitgenodigd om materiaal aan te leveren voor een verwijzing naar hun camping op de borden bij de camperplaatsen.' Om gedupeerde campinghouders tegemoet te komen, heeft de gemeente extra bordjes neergezet die verwijzen naar hun camping.

Lede ogen

Het bezit van campers is de afgelopen vijf jaar met ruim 40 procent toegenomen, blijkt uit cijfers van de Nederlandse Kampeerauto Club (NKC). Vooral de gratis camperplaatsen zijn in trek. Volgens een inventarisatie van de brancheorganisatie telde Nederland in juni 1.027 speciale camperplaatsen, waarvan 600 gratis. Dat is bijna het dubbele van de 531 plaatsen in januari 2011.

In Gennep zijn sinds 2012 drie gratis plekken, waar officieel elk vijf campers mogen staan. In de praktijk zijn dat er vaak meer. De regels worden niet strikt gehanteerd. 'Er zijn dagen dat hier twintig campers staan', zegt Franc Holthuysen, eigenaar van restaurant De Diepen, grenzend aan camperplek De Diepen. De plekken moeten de lokale middenstand een steuntje in de rug geven door meer toeristen te trekken. Wat Holthuysen betreft is dat gelukt. 'Toeristen gaan een rondje fietsen, halen een brood bij de bakker of eten een hapje in het restaurant. Iedereen profiteert een beetje mee.'

Iedereen, behalve de campinghouders. Zij zien de populariteit van de gratis camperplaatsen met lede ogen aan. 'Er staan niet alleen campers, maar vaak ook caravans en tenten', zegt Van Geldere. 'Het zijn als het ware minicampings geworden.'

Geen gelijk speelveld

Sinds 1 juli is er een nieuwe wet waarop gedupeerde campingeigenaren zich kunnen beroepen: de Wet Markt en Overheid. Volgens die wet mogen gemeenten niet concurreren met het bedrijfsleven, tenzij er sprake is van een gelijk speelveld. En daar is hier geen sprake van, oordeelt brancheorganisatie Recron.

In haar strijd tegen de gratis camperplaatsen, kan Recron al een eerste succesje claimen. Toen de gemeente Oldambt in Groningen dertig gratis plekken wilde aanbieden, stapte Recron naar de Autoriteit Consument en Markt (ACM). De toezichthouder bepaalde toen dat de gemeente die plekken niet gratis mag aanbieden.

Of gratis camperplekken wel of niet in strijd zijn met de nieuwe wet ligt genuanceerd. 'De discussie lijkt zwart-wit, maar dat is niet zo', zegt een woordvoerder van de ACM. De gratis plekken kunnen van economisch belang zijn voor de gemeente. Ze zijn goed voor de lokale middenstand, die verdient aan campereigenaren die boodschappen komen doen en van de horeca gebruik maken. In het geval van de gemeente Oldambt was dat niet zo. Op advies van de ACM heeft Oldambt toen de gratis plaatsen afgeschaft.

Wildkamperen

De camperplekken stimuleren niet alleen de economie, maar helpen ook tegen wildkamperen, zegt Marretje Jelmersma, manager verenigingszaken van de NKC. Door zelf overnachtingsplekken aan te wijzen, wil de gemeente een alternatief bieden aan campertoeristen die niet voor een plek op de camping willen betalen. Terecht, vindt Jelmersma. Volgens haar is er een verschil tussen recreëren en overnachten. Ze vindt campervakanties amper met caravanvakanties te vergelijken. 'Een campertoerist gaat over het algemeen niet op een camping staan, die reist voortdurend.'

Of het nu een ander soort vakantie is of niet, Van Geldere van De Bloksberg ziet zijn klantenbestand slinken. 'Het aantal camperaars is toegenomen, maar het aantal dat hier komt neemt af. Dat klopt niet.' Dat camperplaatsen wildkamperen voorkomen, vindt hij flauwekul. 'Wildkamperen is hier nooit een probleem geweest.'

Ook het argument dat camperplaatsen de lokale economie stimuleren, speelt volgens Van Geldere geen rol. Hij blijft bij zijn standpunt. 'De wethouders willen vooral zelf gratis kamperen, maar dat durven ze niet te zeggen.'

Bron: De Volkskrant