Meer tijd verlenging rijbewijs 75-plussers


De ministerraad heeft op voorstel van minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat ingestemd met een aanpassing van het Reglement Rijbewijzen. Vanwege lange doorlooptijden bij het CBR dreigen rijbewijzen van 75-plussers buiten hun schuld om te verlopen, ondanks tijdig aanvragen van een verlenging.

Dankzij deze aanpassing kunnen zij tijdelijk ongestraft blijven rijden in afwachting van de beoordeling van hun rijgeschiktheid door het CBR.

Rijgeschiktheid

Om het rijbewijs te verlengen vanaf het 75ste levensjaar is een gezondheidsverklaring nodig. Deze wordt door de aanvrager zelf ingevuld. Daarna wordt er onderzoek gedaan door een arts. Met deze informatie beoordeelt het CBR of de aanvrager veilig kan blijven rijden. Door de regeling kunnen 75-plussers blijven rijden tot het moment dat het CBR een besluit heeft genomen over hun rijgeschiktheid.  

Er gelden een aantal voorwaarden aan de regeling. Zo moet een 75-plusser om in aanmerking te komen voor de regeling, een verlenging hebben aangevraagd en de gezondheidsverklaring bij het CBR hebben ingediend vóórdat het rijbewijs verlopen is. De 75-plusser kan zo gedurende maximaal een jaar blijven rijden in afwachting van het besluit over hun rijgeschiktheid. Minister Van Nieuwenhuizen wil deze aanpassing zo snel mogelijk doorvoeren. Het is de bedoeling dat de nieuwe regeling vanaf 1 december 2019 kan ingaan.

Voor meer informatie: CBR

Reacties


Zeg Flipse, 4 x plaatsen waar is dat goed voor?
Alles gedaan plus een extra keuring deze doorgeven digitaal door arts in juli tot op heden geen reactie.
Je zou denken als alles is geregeld hoef je alleen ok te geven en rijbewijs laten uitgeven door gemeente. Je moet wel alles betalen , medice verklaring en keuring maar uitgeven hoe maar
Ik ben in april gestart de aanvraag en heb in juni alle gevraagde medische verklaringen ingezonden en deze staan sinds 28 juni geregistreerd voor behandeling, maar tot op heden niets. Heb vorige week gebeld ivm eisen van afhandeling door politiek Den Haag. Het antwoord is dat de afhandeling is gezet op eind november, 5 maanden, omdat mijn rijbewijs pas is verlopen op 18 januari (75 jaar) en er dan nog 6 weken is om het te verlengen. Er wordt vanuit gegaan als aan alle gevraagde medische formaliteiten is voldaan er geen vertraging meer plaats vindt door bv aanvullende vragen van CBR artsen voor verder medisch onderzoek. Bij deze selectie methode heeft het geen enkele zin om het vroeg aan te vragen. Als er toch nog aanvullend onderzoek gevraagd wordt ben je gewoon de sjaak. Wat buitenlandse reizen betreft wordt er in vrijwel elk land een rijbewijs gevraagd wat minimaal 3 maanden geldig is, overeenkomstig normaal toeristisch verblijf.
K. Vos
Allemaal zeer voorbarig, Grapperhaus is niet van zins daarmee in te stemmen.
Buiten Nederland weten ze niets van deze regeling en rij je met een ongeldig rijbewijs. Overigens wordt er maar weinig aandacht besteed aan de andere groep die in de problemen komt: de bezitters van een C1 rijbewijs die elke 5 jaar gekeurd moeten worden en hun rijbewijs moeten vernieuwen. Die komen in dezelfde wachtrij terecht en daar is niets voor geregeld.
Ik heb daar twee vragen over:
1. Hoe gaat de verzekering hiermee om;
2. Hoe zit het bij een controle buiten Nederland.

Reageer


Log in om te reageren.

Meest actuele nieuwsberichten


Naar nieuwsoverzicht