Grote drukte op eerste NKC-weegdag campers


De eerste weegdag in het kader van de veiligheidscampagne Weet wat je weegt van de NKC was een groot succes. Er kwamen zaterdag 4 mei zo'n 170 campers op het evenement in Wehl af.


De NKC is de campagne Weet wat je weegt gestart om dat uit een peiling onder bezoekers van nkc.nl bleek dat 20 procent zijn camper nog nooit heeft gewogen en dat 25 procent wel eens met een te zware camper op pad is geweest. “Van die cijfers zijn we geschrokken”, vertelt NKC-directeur Stan Stolwerk. Dit is een zaak van verkeersveiligheid, waarin iedereen zijn verantwoordelijkheid moet nemen.” Overbelading kan namelijk tot onveilige situaties op de weg leiden: de rijstabiliteit wordt minder en de remweg een stuk langer. “Als je weet wat je weegt, kun je daar op anticiperen. Vandaar de campagne”, aldus Stolwerk.

Weegresultaten campers

Hoewel de weegdag in Wehl officieel pas om elf uur van start ging, stonden de eerste campers al even na tienen in de rij. Op het hoogtepunt stonden er meer dan vijftig campers te wachten. Het team van NKC-vrijwilligers en -medewerkers coachte deze rij campers vakkundig naar en op de weegbrug. “Het weegmoment zelf was voor velen toch wel spannend”, constateert manager verenigingszaken Marretje Jelmersma, die de camperaars informeerde over de weegresultaten van hun campers. “Menigeen haalde opgelucht adem en reed weg met de woorden ‘nu kunnen we onbezorgd met vakantie’”, vertelt ze glimlachend.

Maximum toegestane massa

Het NKC-team constateerde dat er slechts een tiental campers ver onder de maximum toegestane massa bleef tijdens de weging. Het overgrote deel kwam rond de maximum toegestane massa uit. En zo’n 25 procent van de campers bleek te zwaar. “Deze laatste groep hebben we natuurlijk voorzien van tips hoe ze toch aan de wettelijke eisen kunnen voldoen. Maar ook de eigenaren van campers die dicht tegen hun maximum zitten, moeten altijd blijven rekenen als ze hun camper inladen. Door deze actie zijn ze zich daar nu van bewust”, aldus Jelmersma, die tevreden terugkijkt op de eerste weegdag.

Weegdagen

De NKC-weegdag in Wehl was de eerste van een vijftal momenten waarop camperaars gratis hun camper kunnen laten wegen. De volgende dagen zijn op:
• 25 mei in Haren (Groningen)
• 8 juni in Den Bosch
• 15 juni in Westzaan
• 6 juli in Amersfoort
Kijk voor meer informatie op www.nkc.nl/weetwatjeweegt.

Reacties


Beste Peter Dame
Soms is het niet mogelijk om voor het "grote" rijbewijs te gaan omdat je van het CBR alleen maar tot 3500 kg mag rijden, dit vanwege gezondheidsredenen. Iedereen met een geïmplanteerde ICD mogen alleen maar tot max 3500 kg besturen, en dat geldt voor iedereen, hiervoor zijn geen uitzonderingen. Neemt niet weg dat je natuurlijk uit moet kijken met het laden van je camper, en ik spreek uit ervaring.
Iedereen veilige km toegewenst.
nee gerard, dat kan nu toch ook rijden met 4250, maar dan gewoon je c rijbewijs gaan halen, wie een dure camper rijdt kan dan toch ook wel een rijbewijs bekostigen. En je leert tevens nieuwe regels die je allang weer vergeten was. Net zelf mijn c gehaald, geeft een goed gevoel
De locatie in Wehl was te klein om het aanbod aan campers vlot te verwerken. De parkeerplaats naast het pannenkoeken restaurant De Zon is vrij klein en ligt aan een erg drukke weg dicht bij de oprit van de A18. Wij waren er rond 10:15 uur, toen stonden er al campers in de berm van de weg te wachten. Niet echt veilig. Een grote parkeerplaats op een industrieterrein is voor dit soort evenementen beslist aan te raden. Wij zijn doorgereden en om 14:30 uur teruggegaan. Toen was het een stuk rustiger.
In de Nederlands talige site Spanje Vandaag van 1 mei 2019 staat dat het rijbewijs B dat in Spanje vanaf 1 juli wordt uitgegeven het maximale gewicht wat mag worden gereden met dat rijbewijs 4250 kg. wordt. Dat geldt zowel voor het gewicht van een enkel voertuig alsmede voor een trekkend voertuig inclusief een aanhangwagen van 750 kg. Als het voertuig een camper is moet het technisch toelaatbare gewicht van die camper dat dan uiteraard eveneens toelaten. Indien dat 3500 kg. is heeft de nieuwe regeling geen voordeel. Op genoemde site staat dat dit Europees wordt ingevoerd met als eerste landen Spanje en Nederland.
Hoe is het mogelijk dat in Europa het in Spanje toegestaan is met je B rijbewijs tot 4150 kg te rijden en bij ons tot 3500 kg?
Waarom geen gelijkheid in regels moet de NKC zich daar niet meer voor inzetten?
In mijn eerdere reactie bedoelde ik natuurlijk géén 42500kg. maar 4250 kg..
25 % Van de campers bleken in Wehl te zwaar te zijn, Maar dit waren alleen nog maar campers die naar de weging zijn gegaan. Kan de NKC zich niet meer inzetten om met het rijbewijs B(E) tot 42.,500 kg te mogen rijden, hetzelfde wat ze nu in Spanje mogen. Uiteraard met een camper die tot dit gewicht beladen mag zijn.

Meest actuele nieuwsberichten


Naar nieuwsoverzicht