Pas op voor nepkopers van campers


Het blijft oppassen met het particulier te koop aanbieden van een camper: gerede kans dat zich een koper meldt, die zonder al te veel omhaal de vraagprijs wil betalen.

Hij is op dit moment niet in het land, maar wil wel vast betalen en dan de camper later ophalen. Uiteraard heeft hij daar wel wat bankgegevens voor nodig, logisch toch?

Kopie legitimatie

NKC’er Wim van Welsen uit Amersfoort kent de trucs en is er tot drie keer toe niet ingestonken. De zogenaamde koper wil namelijk niet gewoon het rekeningnummer weten, maar vraagt ook naar wat ongebruikelijke gegevens. Waaronder een kopie van een legitimatie, waar hijzelf ook een exemplaar van opstuurt. Wel zo vertrouwd, nietwaar?

In werkelijkheid ontfutselt de nepkoper de verkoper bankgegevens waarmee hij de rekening kan plunderen, terwijl hij de identiteit van de verkoper vervolgens kan gebruiken bij een poging om een volgende verkoper om de tuin te leiden. Wie wantrouwt er immers een brave huisvader van wie alle gegoogelde gegevens blijken te kloppen?

Aangifte

Sommigen stinken erin, Van Welsen uit Amersfoort niet. Toen de deal rond was, confronteerde hij de koper ermee dat hij aangifte had gedaan van poging tot oplichting, voor de derde keer. Het antwoord dat hij kreeg via de app, tart elke beschrijving. ‘Derde keer’. ‘Ik kan je vertellen dat er nog 100 keer bij jou gaan komen.’ ‘Totdat je opgelicht bent.’ ‘Karma is een bitch. Hoerenzoon.’

Het ‘Mvg, Gerrit’ van de eerdere apps ontbrak deze keer.

Wees op je hoede

“Volgens de politie is er aan deze vorm van oplichting niet veel te doen, omdat dit vanuit het Oostblok gebeurt en via allerlei callcentra”, laat Van Welsen weten. “Maar hoe vaker dit onder de aandacht komt, des te groter de kans dat men op z’n hoede is.”

Reacties


TIP Op de campings wordt een kopie van het paspoort op een A4 blad in zwart/wit altijd geaccepteerd. De gegevens die men adviseerde vanuit de ANWB enNKC om af te dekken wijzig ik enigszins in de computer. Nooit geen problemen ondervonden.
Goede middag , ik heb juist hetzelfde meegemaakt als De Heer Van den Heuvel , zie boven , ik woon in België , had mijn camper ook te koop gezet op Marktplaats.nl , geen 10 minuten later reactie van een zekere Han , ook via WA , met exact hetzelfde verhaal als bij de Heer Van den Heuvel , hij zou de camper kunnen overnemen vanaf 11 januari , ook akkoord met de prijs . Ik had in mijn advertentie gezet dat ik op éénvoudig verzoek een lijst via E-mail zou doorsturen met alle opties en wat er allemaal gewijzigd of vernieuwd was doorheen de jaren , maar dat was niet nodig want hij had al een Roller Team gehad en kende de camper .
Waarop ik reageerde dat ik dat een beetje raar vond want dat er verschillende modellen bestaan in verschillende uitvoeringen , maar hij antwoordde , nogmaals ben op vakantie nu en ken de camper, stuur mij uw rekening nr. door en ik stort een voorschot .Hij stuurde dan ook een foto van "zijn" paspoort en bankkaart , op naam van Han Van den Born uit Diemen , nr. +31 6 45585418 . Toen vroeg hij ook een foto van mijn bankkaart , want hij wilde zeker zijn dat hij aan de juiste persoon betaalde en was al eens bedrogen in het verleden !!!!! Toen ik zei dat ik het niet vertrouwde en dat hij maar een voorschot van 3.000 € moest storten en we de rest zouden regelen als hij terug was uit verlof zei hij , dan eindigt het hier . Dus opletten allemaal want er zijn idd. veel mensen met slechte bedoelingen aan het werk .
Het goede nieuws is dat ik intussen mijn camper verkocht heb in Nederland aan een heel tof koppel !
Veel reisplezier allemaal dit jaar !
Zelf meegemaakt dat ik paspoort en bankpas doorgestuurd kreeg. Via een omweg de eigenaar benaderd van de pas en Paspoort en zo erachter gekomen dat het poging tot oplichting was.

Ga jezelf na, je gaat toch gewoon kijken bij een object dat je voor zo'n bedrag koopt ?? Toch nooit via de app uitspelen ?

Als je op marktplaats iets verkoopt ook altijd via daar beginnen met communicatie. Als ze dat niet doen is er al iets niet pluis.

En typ het telefoonnummer in google in, dan komt er wellicht al het een en ander bovendrijven.
Heb zelfde ervaring met camper die vorig jaar te koop stond op marktplaats.
Niet via marktplaats maar via whats app wordt er contact gezocht, met bekende verhaal dat men nog op vakantie is.
Ben in verhaal meegegaan totdat ze bank gegevens vroegen.
Heb app gestuurd dat het beter was dat men toch maar eerst moest komen kijken.
Nooit meer iets van ze gehoord.
Hierbij mijn ervaring met een nepkoper. Als zijnde ene Willem F. Versteege met Rabobankpas nr 3689. Whatsapp verloopt via het tel.nr. +31 6 33910832.

Einde oktober had ik onze camper op Marktplaats te koop gezet met een vraagprijs van € 39.295,--.
Op 8 november 11:48u krijg ik het volgende Whatsapp bericht. (dus geen reactie of bod via MP!)
Goedemorgen, ik bericht u even tot betrekking van de advertentie van de camper. Wordt deze nog te koop aangeboden? Hoe is de staat? Reden van verkoop? Mvg, Willem.
Ik 12:01u Willem, de camper staat te koop omdat deze -achteraf- qua ruimte cq slaapplekken (ivm eventueel uitlenen) niet voldoet aan de mogelijkheden voor de gezinnen van onze kinderen. Een alkoof of met stapelbedden cq hefbed voor de kleinkinderen zou idealer en praktischer wezen. Camper verkeert van binnen en buiten in onberispelijke staat. Grt Peter
Willem 12:28u : Mooi, goed om te horen. Wat is uw uiterste prijs en het hoogst geboden? Verder geen mankementen, dergelijke bijzaken waar ik vanaf moet weten? Mvg Willem
Ik 13:01u : Geen mankementen e/o bijzaken die ik nog erbij moet vertellen. Dan had ik eea ook wel in de advertentie gezet. Ik heb een reeële vraagprijs neergezet, maar ben wel zo nuchter dat er door een serieuze koper honderden euro's zal worden afgeboden. In principe bepaalt de koper de (ver)koopprijsnietwaar.
Willem 13:02u : Ik zal het even met mijn vrouw overleggen. Interesse is er zeker. Als we tot een akkoord komen kunnen wij het eventueel de 27e van november, als het u schikt, overnemen. Dan zijn we terug. Mvg Willem
Ik 13:14u : Ik behoor sindskort tot de groep 65+ en gestopt met werken, dus als ik het 24 uur van tevoren weet dan schikt het altijd. Overigens vind ik het wel vervelend om te zeggen dat ik de camper tot die tijd niet voor u kan reserveren. Tenminste voor a.s. zaterdag heb ik al een bezichtigingsafspraak gemaakt. Grt Peter
Willem 17:11u : Ik heb goed nieuws! Ik heb met mijn vrouw om de tafel gezeten en we hebben een akkoord bereikt! We zijn er zeker van het over te nemen voor het bedrag van € 38.750,--. Na 27 november kunnen we hem overnemen. Dan zijn we terug van vakantie. Als u de betaalgegevens stuurt maken we het even over (eventuele aanbetaling of volledige bedrag.) Contant doen wij geen zaken ivm de boekhouder. Mvg Willem.
[Na het lezen van deze reactie kreeg ik argwaan. Immers men had in werkelijkheid onze camper niet eens gezien en dan al een dergelijk bedrag 20 dagen vooruit willen betalen]
Dus ik dacht .... laat me vandaag maar eens niet meer reageren.
Willem 18:58u : ??
De volgende morgen 9 november:
Willem 09:37u : Kunt u even reageren??
Ik was er haast van overtuigd dat eea niet klopte, echter probeerde voor de zekerheid hem uit de tent te lokken.
Ik 10:26u : Heb je alleen mijn bankrekeningnummer nodig of (daarna) nog meer persoonlijke gegevens. Anders kunnen we dat beter gelijk doen.
Willem 10:29u : Stuurt foto met rijbewijs en bankpas van Willem F. Versteege + tekst: Prima! Als u een foto kunt sturen van uw gegevens dan maken wij het geheel over. Zo zijn we er zeker van dat u het bent en dat het goed terecht komt, hierbij mijn gegevens. Mvg Willem.
[Ondertussen was ik naar het politiebureau gegaan, waar men mij wist te vertellen dat al aangifte was gedaan van identiteitsfraude]
Willem 11:50u : ??
Ik 12:01u : Soms zijn dingen te mooi om waar te zijn! Uw manier van zakendoen heeft daar alle schijn naar. Misschien kan ik me vergissen en overtuig me dan maar van het tegendeel. Grt Peter
Willem 12:01u (in dezelfde minuut): U denkt dat wij oplichters zijn? Die zomaar een camper willen kopen en u een bedrag biedendat u nergens anders kunt krijgen?
Willem 12:02u : Nou nee wij hebben zelf al eerder een Dethleffs camper gehad die wij met veel liefde hebben behandeld maar een ongeluk mee hebben gehad!
Willem 12:03u : Dus nu zochten wij eindelijk een nieuwe camper en dachten dat we de juiste hadden gevonden maar blijkbaar wordt het ons door u niet gegund!
Willem 12:06u : Wij vragen slechts een foto van de betaalgegevens zodat we het bedrag naar u over kunnen maken en u de camper voor ons kunt reserveren!
Willem 12:16u : Gelieve een reactie??
Willem 12:22u : Hallo??
Ik 12:23u : Geen commentaar meer.
Willem 12:23u : U verkoopt de camper niet aan ons?
Willem 12:24u : ??
Willem 15:33u: ?????

Tot zover mijn relaas.


Ook ik ben een keer benaderd door de man die mij "Oude hoerenzoon" noemde toen ik hem ontmaskerd had, dit was vorig jaar, ik heb de app conversatie nog, het telefoonnummer dat hij gebruikte was: 06-85333027
Ik zorg dat ik de KopieID-app van de overheid gebruik en thuis al enkele kopieën maak waarop het bsn nr onzichtbaar is gemaakt. Willen ze een kopie, dan geef ik een exemplaar af.

Maar ik moet zeggen dat doorgaans de Acsi Club Id camping carnet, of de NKC Campingcard ook geaccepteerd wordt.
Beste, Ook ons is dit afgelopen weekend overkomen. Deze Gerrit lijkt als hem op internet zoekt zeer betrouwbaar, het beginverhaal klinkt goed. Stuurt ook een kopie van zijn paspoort en bankpas!
Het is al raar dat iemand een camper koopt zonder te komen kijken maar het wordt nog gekker als er geen telefonisch contact te krijgen is, het adres niet klopt. Google is dan toch een zeer geschikt programma om te speuren.
Pas dus op. Ik heb de politie hierover ingelicht!
De app die bedoeld wordt is KopieID-app
Prettig als de app er ook bij zou staan.
Wij zijn momenteel in Spanje en voor de zoveelste keer zijn we verplicht ons paspoort te laten kopiëren door de organisatie waar wij overnachten. Dat zou moeten van de politie ter plaatse. Toen ik laatst mijn paspoort met de app wilde scannen om het burgerservicenummer onzichtbaar te maken werd dat geweigerd. Bovendien kun je met die app het paspoort alleen maar mailen. Daar heb je dus niets aan als je bij een overijverige baliemedewerker mét kopieerapparaat staat. Kan iemand mij vertellen waarom deze regels over identiteitsfraude in Spanje blijkbaar niet bestaan?
Mij is hetzelfde overkomen. Toen ik hem schreef dat hij kennelijk meer interesse had in mijn bankpasnummer dan in mijn camper en dat ik hem dat nummer nooit zou geven, reageerde hij met hetzelfde woord "hoerenzoon". Hij zou het wel bij mij thuis komen halen maar gelukkig had ik hem een nepadres gegeven.
Misschien goed om te melden dat de rijksoverheid een app heeft uitgebracht waarmee je kunt zien welk deel van je identiteitsbewijzen je niet beschikbaar moet stellen en hoe je dat kunt doen.

Meest actuele nieuwsberichten


Naar nieuwsoverzicht