Advertorial: Per fiets op avontuur in Duitsland!

Nederlanders zijn gek op fietsen. Ben je uitgekeken op toeren in ons platte kikkerlandje? Laad dan je fiets of e-bike op de camper en maak kennis met de schitterende natuur, de rijke geschiedenis én de vriendelijke bevolking van ons buurland. Doe nu alvast inspiratie op en reis straks weer veilig naar Duitsland!

© GNTB/ Francesco Carovillano

Duitsland kent fantastische vakantieroutes die behalve met auto of camper ook perfect met de fiets te verkennen zijn. Op de Oranjeroute bijvoorbeeld, die onder andere langs meer dan twintig karakteristieke plaatsjes en regio’s in Duitsland leidt, vind je maar liefst 39 fietsetappes. Sommige daarvan zijn bewegwijzerd met Oranjeroutebordjes, zoals de route van Nassau naar Bad Arolsen en die van Moers via Apeldoorn naar Lingen. Volg per fiets de voetsporen van ‘onze’ Oranjes en breng een bezoek aan de prachtige kastelen en musea die je onderweg tegenkomt. Daarbij mag een tripje naar de robuuste burcht Nassau en naar slot Oranienbaum in Saksen-Anhalt en slot Schwerin in Mecklenburg-Vorpommern zeker niet ontbreken.

Wat de Oranjeroute zo boeiend maakt is het enorm veelzijdige landschap. Naast sprookjesachtige kastelen en burchten kom je onderweg langs talloze paviljoens en de meest fraaie tuinen. Wil je je letterlijk onderdompelen in de Duitse cultuur? Breng dan een bezoek aan een klassiek concert of vergaap je aan de oude vakwerkhuizen in een van de karakteristieke stadjes. En dat alles lekker op het fietsje!

Je zou het misschien niet denken, maar ook de bergachtige Duitse Alpenroute is bij uitstek geschikt voor fietsliefhebbers. Probeer bijvoorbeeld een van de fiets- en MTB-routes rondom Mittelberg, Wertach en Nesselwang in de Allgäu. Geniet en route van culinaire hoogtepunten, gezellige biertuinen of cafés met uitzicht op prachtige bergmeren. Wil je een deel van de Alpenroute rijden? Kies dan bijvoorbeeld voor het traject tussen de bekende Beierse plaatsen Lindau en Füssen. Lindau is een absolute aanrader vanwege de marionettenopera met meer dan vierhonderd poppen. In het Füssener Land kun je in de sporen van Ludwig II treden met een bezoek aan slot Hohenschwangau, slot Neuschwanstein en slot Linderhof.

Tip!

Natuur en cultuur smelten prachtig samen in de Oranjerouteplaatsen Stolberg en Wernigerode in de Harz. Ga vanuit Wernigerode met een oude stoomtrein of te voet naar de top van de Brocken, de hoogste berg in het noorden van Duitsland.

 

© GNTB / Florian Trykowski

© Philipp Schneidenbach

Tip!

Breng op de Duitse Alpenroute een bezoek aan de prachtig gelegen abdij van Ettal in de gelijknamige Beierse plaats. Het klooster heeft onder meer een eigen brouwerij, waar je kunt genieten van bier dat je volgens zeggen dichter bij de hemel brengt.