Advertorial: Zweeds Lapland

Reisadviezen van het ministerie van Buitenlandse Zaken veranderen wekelijks en soms zelfs dagelijks. Op dit moment wordt reizen naar het buitenland tot 15 maart 2021 ontraden. Deze adviezen zijn vanzelfsprekend maatgevend voor de mogelijkheden om landen te bereizen. Maar na half maart willen we toch heel graag weer weg.

Veiligheid staat immers voorop. Camperaars willen weg, maar ook weer niet te ver van huis en willen vanzelfsprekend alleen landen bereizen waar het ondanks het coronavirus veilig vertoeven is. Met deze wetenschap heeft Expedition Far East een camperreis ontwikkeld en onlangs voorgereden, die aan deze eisen voldoet.

Zweeds Lapland

Zweeds Lapland is namelijk zo’n bestemming. Ook in tijden van corona is Zweeds Lapland een veilige reisbestemming. In het zeer dun bevolkte Zweedse Lapland komen nauwelijks coronabesmettingen voor en ondanks de lage besmettingsgraad, wordt de 2 meter afstand (1,5m in Nederland) zeer gerespecteerd en nageleefd.
Nergens in Europa is in het voorjaar het aanbod van buitenactiviteiten zo divers als in Zweeds Lapland: Husky-safari, rendier en eland spotten, wildlife fotograferen, wandelen, sneeuwschoenwandelen, langlaufen, skiën, schaatsen, sneeuwscooter safari, ijsvissen om maar wat te noemen. Maar ook binnen genieten van een glas rode wijn bij een knapperend haardvuur, uitgebreid dineren, ontspannen in de sauna en tot rust komen met een goed boek, behoren tot de activiteiten. Meest bijzondere camperervaring ooit!
Expedition Far East heeft naast het vinden van een mogelijkheid om er toch met de camper op uit te gaan, zoals afgelopen zomer met onze eerste corona-proof camperreizen ‘Ronda Dolomiti’, nu weer een dergelijke bestemming gevonden. Expedition Far East is eind oktober naar Zweeds Lapland vertrokken om deze reis voor te rijden. 

Nou als ze bij Expedition Far East ergens wel héél erg blij van worden, dan is het wel deze reis in de mooiste tijd van het jaar in Zweeds Lapland. Het is in hun optiek misschien wel de meest bijzondere camperervaring ooit!

Niet de kou - wel de zon

De reis vindt plaats in het mooiste jaargetijde volgens de Zweden, namelijk in het 5e seizoen ‘Winter-Spring’ genoemd; wel de sneeuw - niet de kou. Lichte vorst in de nacht, overdag in een trui of T-shirt in de zon en nog geen muggen en al lange dagen!
Niet voor niets gaan de Zweden juist in dit 5e seizoen van het jaar naar Lapland. Een camperreis in ‘Winter-Spring’ tot over de Poolcirkel is zonder meer een avontuurlijke en onvergetelijke onderneming. Zoveel sneeuw heb je waarschijnlijk nog nooit gezien. Tijdens de reis wordt gereden over besneeuwde wegen door ongerepte natuur en wordt genoten in dit oneindige witte landschap van rust, ruimte en stilte. Takken van bomen buigen respectvol onder het gewicht van een dik pak sneeuw en alles is getooid in een zacht licht, een licht dat het landschap laat glinsteren. Een licht dat gedurende de dag continu verandert. Het blauwige ochtendlicht maakt plaats voor warmgeel licht in de middag en loopt over naar het roze en violette licht in de avondschemering.

Noorderlicht

Naast het bijzondere licht overdag is er nog een ander fenomeen. Namelijk het mysterieuze Noorderlicht in de duisternis, dat bij een heldere lucht in de nacht regelmatig te bewonderen is. Garanties zijn er niet, maar het geeft wel een zeer bijzondere dimensie aan deze reis; het zien van dit bizarre lichtspektakel is een ervaring die iedere reiziger eens in z’n leven graag wil meemaken en bij velen op de bucketlist staat.
De reis ‘Zweeds Lapland’ is niet alleen een sneeuwzekere bestemming maar mede door landklimaat zeer aangenaam. Het verschil met koud weer in Nederland is zeer groot. Dit heeft te maken met de luchtvochtigheid. In Zweeds Lapland is de lucht veel droger, staat er vaak minder wind, waardoor de kou veel minder koud aanvoelt.
Naast de winterse activiteiten heeft Zweeds Lapland ook veel eigenaardige en typische winterse bezienswaardigheden die zijn opgenomen in deze camperreis.
En stel dat het nodig is om snel naar huis te gaan, kan dit in een paar lange rijdagen.
Kun je ook niet wachten om mee te gaan?