Rolstoelvriendelijke Mercedes Sprinter-camper

Goede vrienden Joost Bazelmans en Michiel Kin hebben een buscamper voor de verhuur gebouwd die niet alleen toegankelijk is met een rolstoel, maar die ook alle hulpmiddelen aan boord heeft om een gehandicapte een fijne camperreis te bieden. De ontwikkeling en verhuur van de camper is ondergebracht in de stichting Road Trip for Life. De stichting heeft een ANBI-status en is daarmee een erkend goed doel. Met behulp van fondsenwerving wil de stichting het huurtarief van de camper verlagen en de ontwikkeling van meer campers voor gehandicapten stimuleren.

Bazelmans en Kin zijn veertigers en sinds hun negende bevriend. Ze gaan jaarlijks samen met vakantie. Michiel heeft de ziekte van Duchenne en is gebonden aan een rolstoel. In het verleden reisden ze samen de hele wereld over, maar door de verergering van Michiels klachten is vliegen niet meer mogelijk. Een camper is voor hen ideaal omdat je mobiel en autonoom bent en je alle hulpmiddelen bij de hand hebt.

Rolstoel voorin

De Mercedes Sprinter heeft een vlakke laadvloer en de bijrijdersstoel is verwijderd. Via een cassettelift kan de rolstoel door de schuifdeur de camper inrijden en naast de bestuurdersplaats gezekerd worden. Joost Bazelmans: “Michiel kan naar buiten kijken en praten met de bestuurder. Dat lijkt vanzelfsprekend, maar rolstoelen worden vaak achter in auto’s vastgezet. Voorin is de beste plaats voor een roadtripgevoel.”

De buscamper heeft rails aan het plafond waaraan een tillift hangt voor transfers naar bed en wc. Het bed is 90 bij 200 centimeter, de standaard ziekenhuisbedmaat, zodat er naar keuze een wisseldrukmatras, een antidecubitusmatras of een gewoon matras op kan. Er is een degelijke standkachel, omdat gehandicapten en kou nou eenmaal geen goede combinatie vormen. Onder in de camper ligt een mobiele tillift voor gebruik op campings en in hotels.